Domaćinstva na području Trebinja će ubuduće plaćati cijenu vode, kanalizacije i prečišćavanja u prosjeku oko tri marke više u odnosu na prethodni mjesec - odlučili su odbornici Skupštine grada.

voda-cesma.jpg

Direktor trebinjskog "Vodovoda" Spasoje Radović rekao je da postojeće cijene usluga koje pruža ovo preduzeće ne mogu da pokriju troškove, zbog čega je upitno pozitivno poslovanje, ali i nova ulaganja.

"Do pozitivnog poslovanja možemo da dođemo na više načina - kreditom, subvencijom iz gradskog budžeta ili korekcijom cijena usluga", naveo je Radović.

On je istakao da je ovo prvo povećanje cijena usluga "Vodovoda" od 2011. godine, kao i da, bez povećanja cijena, ne bi mogli da ulažu u investiciono održavanje vodovodnog sistema.

"Sadašnja cijena vode za domaćinstva iznosi 0,73 KM, dok je prijedlog Evropske komisije da ekonomska cijena treba da iznosi 1,24. Mi smo se odlučili da cijenu vode povećamo za pet pfeninga, kanalizacije za četiri i prečišćavanja za tri pfeninga", naveo je Radović.

Osim cijena usluga, održavanje vodomjera ubuduće će koštati tri, umjesto dosadašnje dvije marke.

Prema njegovim riječima, neće doći do povećanja cijene vode za privredu.

"Vodovod" je tokom 2017. i 2018. godine u investiciono održavanje sistema uložio više od 500.000 KM, dok je ulaganje od 2011. do 2017. iznosilo tek nešto više od 200.000 KM.

"Stanje mreže u gradu je takvo da je njenu rekonstrukciju sada neophodno uložiti oko 1,8 miliona KM", naveo je Radović.

Ovo povećanje cijena, tvrdi Radović, omogućiće nova investiciona ulaganja u sistem vodovoda na području cijelog grada.

Iz opozicionih redova imali su više zamjerki na novo poskupljenje.

Odbornik PDP-a Saša Borjan rekao je da je poskupljenje cijena usluga "Vodovoda" veoma neprijatno iznenađenje za sve Trebinjce, jer su mu prethodili veći raćuni za porez na nepokretnosti, povećanje komunalnih naknada, struje za privredu, te veće akcize na gorivo.

"Obrazloženje da do poskupljenja vode dolazi zbog preporuka Evropske komisije znači da će voda poskupjeti i 2022. i 2028. godine. Svi se drže samo preporuka koje se odnose na povećanje cijena, a niko ne poštuje preporuke da se trebaju povećati penzije, plate, da je životni standard loš", naveo je Borjan.

Odbornik SDS-a Vidomir Begenišić rekao je da će cijena vode, kanalizacije i prečišćavanja na području Trebinja poskupjeti u prosjeku za 0,14 KM za metar kubni.

On je istakao da postoje i opravdanja da cijene usluge "Vodovoda" budu veće jer je sistem star i neophodno ga je rekonstruisati, ali da ovo povećanje, s druge strane, dolazi u vremenu kada sve poskupljuje.

"Ne može se govoriti o prosječnom povećanju cijena kod jednog domaćinstva za tri KM, jer se u taj prosjek ubrajaju i oni koji i maju stambenu jedinicu a u Trebinju borave svega mjesec dana tokom godine", ukazao je Begenišić.

Odbornik "Poligrafa" Zoran Anđušić, takođe, nije podržao odluku o poskupljenju cijena usluga "Vodovoda".

On je kazao da se Trebinje ne može porediti sa Evropom, zbog čega je neozbiljno poštovati preporuku Evropske komisije o cijenama usluga "Vodovoda".

"Poskupljenje cijena usluga neće riješiti probleme 'Vodovoda'. Sredstva treba da se obezbijede na druge načine, a ne kroz poskupljenje cijena usluga", naveo je Anđušić.

Odbornici trebinjske Skupštine su na današnjem zasjedanju, koje je trajalo svega dva i po sata, usvojili i prijedloge odluka o izradi strategija razvoja turizma i kulture na period od 2020. do 2030. godine.

Usvojen je i rebalans budžeta grada u visini od 32.361.000 KM.