Jedan od najvećih šahista svih vremena, svjetski prvak u dva navrata (od 1975. do 1985. i od 1993.do 1999.), najmlađi svjetski velemajstor i šahista sa najvećim brojem turnirskih pobjeda, čak 185 - Anatolij Karpov, po drugi put došao je u najjužniji grad Republike Srpske.

Antolij karpov trebinje.jpg

Mladi i stari šahisti i šahistkinje dočekali su svjetskog prvaka sa željom da odigraju sa njim simultanku, ali tu sreću i zadovoljstvo dobilo je samo deset srećnika.

Rezultat se i prije simultanke znao, ali svi su bili ponosni jer su igrali protiv Karpova.

Anatolij Karpov je pričao da se rado sjeća šahista iz bivše Jugoslavije i da je svaka republika imala po nekog dobrog šahistu - od Parma, preko Gligorića, Ljubojevića, Matulovića, Ivkova..., i da je 70-ih godina Jugoslavija uvijek zauzimala visoka mjesta na svjetskim prvenstvima.

"U Jugoslaviji je bilo i dosta turnira i olimpijada, kao u Skoplju gdje sam postao prvak svijeta, zatim Bled, Bugojno, Beograd, Zagreb, tako da je šah u tom vremenu u svijetu bio jedan od vodećih sportova i bili smo u novinama i svim medijima. Ali to vrijeme je prošlo jer je bilo dosta grešaka u rukovođenju i upravljanju", kazao je Karpov.

Mnogi su za njegovu igru govorili da je pasivna i da je na taj način iscrpljivao protivnike, a nakon toga ih bi ih "savladao bez milosti".

Ali statistika govori sasvim drugačije, jer je u šahovskom listu "Šahovski informator" koji je izlazio od 1976. do 1986. godine u Jugoslaviji, od 20 partija koje su izabrane kao najbolje u tom periodu 12 nagrada dobio Karpov.

"Tu priču su izmislili ljudi koji se pretjerano ne razumiju u šah i njima se nije sviđao Karpov kao prvak svijeta. Po broju najljepših partija među prvima sam u svijetu", istakao je Karpov.

Još i danas se priča o neodigranom meču protiv Roberta Fišera, a i nakon toliko godina Karpov kaže da je to velika šteta.

"Spreman sam bio za taj meč i tri puta sam se nakon toga sreo sa Fišerom u nadi da ćemo dogovoriti još jedan meč, ali do toga nije došlo. Posljednji put to je bilo u Vašingtonu, gdje je ispred nas bio ugovor i olovke u rukama, ali u posljednjem momentu on to nije potpisao", poručio je Karpov.

U Trebinje je došao nakon zajedničkog poziva ŠK "Trebinje" i šahovskih klubova iz Plužina i Nikšića.

Pokrovitelj i sponzor simultanke u Trebinju je turistički kompleks "Grad sunca".