Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić preminuo je u 89. godini, javio je RTS.

predrag pedja ristic.jpg

Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svijetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima.

U najljepša zdanja koja je on projektovao spadaju Hercegovačka Gračanica u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gacku, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju.

Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine. Osnovnu njemačko-srpsku školu završio je 1941. godine, a gimnaziju kralja Aleksandra prvog 1949. godine.

Diplomirao je 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocjenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, osnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

Ristić je doktorirao sa najvećom mogućom ocjenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom "Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira".

Doktorat je nostrifikovan na Univerzitetu u Beogradu.

Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i predavač na brojnim akademijama u Evropi.

Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Bio je nosilac Ordena Svetoga Save drugog reda. Dobio je Prvu nagrada princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film.

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno djelo ULUPUDS-a.