Tradicionalna proslava na zubačkim Ublima i ove godine okupila je braću iz Trebinja i Herceg-Novog, koji su se družili uz bogat kulturno-zabavni program.

ubla proslava 2019 (4).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su zubačka Ubla u običaju našeg naroda utvrđena kao mjesto susreta, zbližavanja i bratske ljubavi.

On je istakao da je srećan što su Ubla bila i ostala saborovalište Hercegovaca i Crnogoraca, koje podsjeća na zajedničko istorijsko iskustvo kada su se pod istim barjakom branila i kovala sloboda.

"I tako iz borbe u borbu, osvajali smo slobodu i zakoračili u jedno novo vrijeme, u kome, takođe, ima borbe. Ali, ponovo ćemo pobijediti, da bi bili zajedno bez podjela", naveo je Ćurić.

ubla proslava 2019 (3).jpg

Ćurić je poručio da novoiscrtane granice blijede, kao i sve podjele, ali da se, u isto vrijeme, otvaraju novi vidici i komunikacije među ljudima.

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić rekao je da mu je drago što se na Ublima sabiraju kao braća, izražavajući nadu da će ovaj sabor živjeti još dugo godina.

ubla proslava 2019 (6).jpg

"Svi oni narodi koji ne poštuju svoju tradiciju i junake iz prošlosti, oni nemaju ni budućnost. Zato je naša obaveza da se na Ublima sabiramo, te sjetimo Luke Vukalovića i njegove borbe koju je vodio", naveo je Katić.

U kulturno-zabavnom programu saborovanja posjetioce su ove godine zabavljali članovi kulturno-umjetničkih društava "Alat Svislajon", "Hercegovina" i "Jovan Dučić" iz Trebinja, narodni guslari, pjevačke grupe iz Nevesinja, Ljubinja i Trebinja, te pjevači Milica Jokić i Milan Mitrović.

ubla proslava 2019 (9).jpg

ubla proslava 2019 (1).jpg

ubla proslava 2019 (2).jpg

ubla proslava 2019 (5).jpg

ubla proslava 2019 (8).jpg