Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Amfilohije, izjavio je da je peticiju kojom se traži povlačenje spornog crnogorskog Prijedloga zakona o slobodi veroispovijesti, potpisalo je do sada oko 100.000 građana.

mitropolit-crnogorsko-primorski-amfilohije.jpg

„Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, kazao je Amfilohije za podgoričke „Vijesti”.

Mitropolit je ocijenio da je „Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vjernika”, jer su „shvatili da ne mogu ići protiv naroda”.

Rekao je da su „laž” spekulacije da on u dogovoru s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da od Srpske pravoslavne crkve odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku: „Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži”.

Amfilohije je rekao da Đukanovića „poštuje kao čovjeka i državnika, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku” prema crkvi.