Dodjelom nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru, u Trebinju je počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma.

festival filma otvaranje 20192.JPG

Kao nikada do sada, festival je otvoren na veoma zanimljiv način i to numerom „Apsolutno tvoj“ koju je izveo frontmen jedne od najpopularnijih grupa EX-YU prostora „Mirzino jato“ Mirza Alijagić, što je izazvalo oduševljenje publike i gromoglasni aplauz, jer je Mirza obećao da će nakon 40 godina održati koncert u Trebinju.

festival filma otvaranje 20197.JPG

Nagrade ovogodišnjim dobitnicima „Zlatnog platana“ uručili su umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Anica Dobra je istakla da je prvi put u Trebinju, ali da joj je prijem trebinjske publike stvorio utisak kao da je u najjužnijem gradu Republike Srpske bila već nekoliko puta.

„Ovo je velika nagrada za mene. Hvala svima vama što me podržavate i podižete me u oblake“, navela je Anica.

Ona je istakla da je svaki film koji je snimila za nju predstavljao njen lični uspjeh, ali da „Zlatni platan“ posmatra kao uspjeh kulturne sredine iz koje je proizašla i postala onakva kakvu je publika zamišlja.

„Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja i smatram je kao dobrom platformom za pokazivanje naših potencijala van granica ove sredine“, navela je Anica, ispraćena burnim aplauzom trebinjske publike.

Poručila je da je nagrada „Zlatni platan“ učinila najboljom, što joj je posebna čast.

Ona se zahvalila članovima KUD-a „Alat Svislajon“ iz Trebinja koji su joj danas poslije podne poklonili vjenčić sa cvijećem, koji je cijelo vrijeme držala na glavi.

„Imala sam potrebu da ponesem nešto što je lokalno. Vredne ženske ruke su napravile ovaj venčić. On je za mene velika čast, jer se sa njim osećam divno“, istakla je Anica.

festival filma otvaranje 20191.JPG

Glumac Irfan Mensur rekao je da „Zlatni platan“ ne doživljava kao nagradu, već kao priznanje za trajanje, jer je na sceni već skoro 50 godina sa svim uspjesima i neuspjesima.

„Veoma sam uzbuđen. O platanima veoma malo znam, ali kad sam radio kuću, moj kum, koji je iz Trebinja, rekao mi je da zasadim platan. Taj platan je danas u mojoj bašti i on je danas veoma visok“, rekao je Mensur.

On je istakao da Trebinje nema „zlatni platan“, ali da ga zato svake godine izmisli u vidu nagrade koju dobijaju najbolji glumci evro-mediteranskog regiona.

„Postoji istočni i zapadni platan, a sa njihovim ukrštenjem čak deset vrsta. Molim vas da počnete da pričate da postoji severni i južni platan. Severni je Anica Dobra, a južni Irfan Mensur“, kazao je Mensur.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je da ovaj festival promoviše veliki filmski studio zvani „Trebinje“, ali i odaje počast dobitnicima „Zlatnog platana“.

festival filma otvaranje 20196.JPG

„Dobitnici ove nagrade nisu samo veliki umjetnici, već veliki i divni ljudi“, naveo je Milojević.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević istakao je da je grad Trebinje sa zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da po sedmi put bude pokrovitelj fimskog festivala, koji svojim kvalitetom doprinosi pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima.

„Glavni cilj ovog festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, otvarajući prostor za autore i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet“, naveo je Milošević.

On je istakao da vjeruje da je Trebinje samo po sebi inspiracija svim filmskim radnicima.

festival filma otvaranje 20194.JPG

Nakon svečane dodjele „Zlatnog platana“ uslijedile su projekcije filmova „Kolijevka“ Trebinjke Sare Kolak i „Pijavice“ Dragana Marinkovića, koji se sa scenaristom Dušanom Spasojevićem predstavio trebinjskoj publici.

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel „Leotar“, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Prijatelji festivala su „Foto Momo“ i hotel „Platani“, a medijski sponzori su Edu televizija, Elta TV, Radio Trebinje, Blic, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.info.

festival filma otvaranje 20195.JPG