Članovi trebinjskog "Slou fuda" po prvi put učestvovali su na manifestaciji "Degustacija tradicionalnih jela regiona Krš", koja je održana u Luke Bojovića-Župa Nikšićka, gdje su se predstavili sa autohtonim proizvodom "grah poljak".

slou fud.jpg

Tražila se i porcija više ovoga specijaliteta iz našeg kraja, a posjetiocima je bilo interesantno jer su se mnogi po prvi put susreli sa ovom vrstom pasulja.

Predsjednik trebinjskog "Slou fuda" Gordana Radovanović je, predstavljajući svoju organizaciju, kazala da su oni ogranak svjetskog pokreta koji promoviše očuvanje lokalne hrane.

"Pažnja se mora usmjeriti na male proizvođače i domaće proizvode, a pogotovo trebamo čuvati i promovisati lokalnu hranu i autohtone proizvode kojima prijeti nestajanje", istakla je Radovanović.

Člana "Slou fuda" Ilija Runjevac rekao je da je delegacija iz najjužnijeg grada Republike Srpske predstavila je svoj grad, Turističku organizaciju i "Slou fud".

"U pripremanju jela imao sam pomoć i od šestogodišnje kuvarice Darije Radusinović iz Nikšića koja mi je puno pomogla tako da je naš štand bio prepun posjetilaca", rekao je Runjevac.

Posjetioci su mogli da uživaju u gulašu, raštanu i pasulju kojeg su kuvali provjereni kuvari.

Region „Krš“ obuhvata četiri opštine iz Crne Gore - Nikšić, Herceg-Novi, Kotor i Tivat i 22 iz Hrvatske, Republike Srpske i BiH