Predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste“ Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke ubjedljivo je trijumfovala na 62. Festivalu festivala, koji je večeras završen u Trebinju.

Festival festivala slucajna smrt jednog anarhiste.jpg

Pored Zlatne maske za najbolju predstavu u cjelini, stručni žiri najvećim priznanjem festivala trostruko je nagradio i reditelja Igora Pavlovića – za režiju, scenografiju i kostimografiju u ostvarenju ansambla iz Crvenke, ali i glumce ovog ansambla Cvijetu Jovanović Mučalicu za najbolju žensku ulogu i Gordanu Mešter za najbolju žensku epizodu.

„Poštena, aktuelna, nadahnuto glumljena i režirana, vizuelno bogata, znakovno jasna i nadasve umetnički relevantna predstava“, ocijenio je u obrazloženju odluke o najboljoj predstavi žiri 62. Festivala festivala, kojim je predsjedavao reditelj Miroslav Benka, a članovi su bili reditelj Dimitrije Jovanović i dramski pisac Željko Hubač.

Predstava „Slučajna smrt jednog anarhiste“ proglašena je najboljom na festivalu i po ocjeni žirija publike.

Najbolju mušku ulogu na festivalu po mišljenju stručnog žirija ostvario je Faik Salihbegović u predstavi „Profesionalac“ Teatra „Total“ iz Visokog, dok je Zlatna maska za najbolju mušku epizodu otišla u ruke Filipu Medenici iz predstave „Draga Jelena Sergejevna“ Društva sociologa Crne Gore i Kulturnog centra Mojkovac.

Ansamblu iz Mojkovca pripala je i Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru.

Jedna Zlatna maska ostala je u Trebinju – Božidaru Bobu Vučuru za autorsku muziku u predstavi „Jedan sluga a dva gospodara“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Diplome 62. Festivala festivala dodijeljene Srni Dukovskoj iz Teatra „Kunstwerkstatt“ Skoplje za glumačku minijaturu, Milici Bukvić iz ansambla Kulturnog centra Kula za izuzetnu glumačku transformaciju, Biljani Radović iz mojkovačkog ansambla za kompleksno glumačko ostvarenje i Mirku Đinđiću iz Amaterske kazališne udruge „Kuntrata“ iz Svetog Filipa i Jakova za teatarsko istraživanje rituala kroz narodnu baštinu.

Posljednje večeri festivala na programu je bila predstava „Jedan sluga a dva gospodara“ Gradskog pozorišta Trebinje, koju je Demarkovoj adaptaciji komada Karla Goldonija režirao Željko Milošević.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Darku Kurtoviću za ulogu sluge Adama.

Prije proglašenja najboljih i svečanog zatvaranja, u okviru pratećeg programa, u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija „Festival u objektivu“, koju su pripremili članovi Foto-kino kluba Trebinje, a festivalska publika imala je priliku da pogleda i predstavu „Audicija“, po tekstu Aleksandra Galina, u izvođenju studenata Fakulteta umetnosti Priština sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.