Stanovnici stambenih zgrada na području Trebinja sve se češće odlučuju da svoju zgradu registruju kao zajednicu etažnih vlasnika, jer im to donosi značajne povoljnosti i mogućnosti.

trebinje-luc.jpg

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro kaže za TrebinjeLive.info da je u odnosu na prošlu godinu kada je ukupnobilo registrovano 185 etažnih vlasnika, sredinom jula taj broj iznosio je njih 206.

"U prošloj godini imali smo ukupno 25 novih registrovanih etažnih vlasnika, dok ih je za sedam mjeseci 2019. čak 21", pojasnio je Čvoro.

On je istakao da vjeruje da će u ovoj godini biti registrovan najveći broj novih zajednica etažnih vlasnika, jer je grad Trebinje sprovodio podsticajne programe, koji su imali za cilj da pomognu stanarima pri uređenju zajedničkih prostorija.

Čvoro kaže da radnici u Odjeljenju pružaju stručnu pomoć prilikom registracije kroz besplatno učestvovanje u izradi osnivačkih akata zajednica, te da daju sve potrebne stručne savjete i konsultacije vezane za postupak registracije, prava i obaveze etažnih vlasnika.

"Kada je registrovana zajednica etažnih vlasnika, većina stanara može pravnim putem da rješava probleme sa neodgovornim pojedincima putem komunalne policije i nadležnog suda", rekao je Čvoro.

Jedna od niza povoljnosti je i ta što, ukoliko je registrovana zajednica etažnih vlasnika, ako neko od stanara ne izmiruje obaveze prema vodovodu, ne isključuje se voda cijelog zgradi, već "Vodovod" tuži isključivo vlasnika stana koji ima dug.

Registracija zajednice etažnih vlasnika je zakonska obaveza, a njenovo funkcionisanje omogućava bolje održavanje zajedničkog prostora poput lifta, stepeništa, krova, otvora, haustora, rasvjete, fasade.

Osim ovoga, samo registrovane zajednice etažnih vlasnika imaju pravo da učestvuju na javnim pozivima koje raspisuje grad Trebinje, koji na taj način pomaže održavanje zajedničkog prostora u stambenoj zgradi.