Sedmi festival mediteranskog i evropskog filma i ove godine izazvao je veliku pažnju medija kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i regionu, a njegovo svečano otvaranje zakazano je za sutra /subota/ u 21.00 sat u Kulturnom centru, kada će biti i prikazan film "Pijavice" Dragana Marinkovića.

festival filma konferencija za medije.jpg

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je da će ovogodišnje izdanje festivala imati i nekoliko noviteta među kojima su, najznačajniji, dodjela specijalne nagrada publike za filmsko ostvarenje, projekcija kratkometražnih dokumentarnih filmova na terasi hotela "Leotar", gostovanje učesnika festivala i projekcija filma "Teslin narod" u Bileći.

"A ono što će, vjerujem, publika najradije da prihvati kao novinu festivala je druženje sa glumcima - dobitnicima ngrade 'Zlatni platan' u nedjelju u 12.00 sati u bašti hotela 'Platani", rekao je Milojević, koji je i selektor festivala.

Milojević je istakao da je cilj filmskog festivala u Trebinju da se njegovi učesnici druže sa publikom kako na samom festivalu, tako i u samom gradu, zbog čega ove godine po prvi put i organizuju druženje glumaca sa publikom.

On je istakao da će u narednih sedam dana, do 2. avgusta, u Trebinju boraviti brojna glumačka imena, te drugi filmski radnici, dok će biti prikazana 24 filma.

"Na festivalu će biti prikazani filmovi koji su za trebinjsku publiku premijere", rekao je Milojević.

Sa publikom će se, kazao je, između ostalih, družiti dobitnici "Zlatnog platana" Anica Dobra i Irfan Mensur, te Dara Džokić, Nebojša Milovanović, Dragan Marinković, Gali Brit iz Izraela, Janko Đurić...

Umjetnički direktor trebinjskog Kulturnog centra Miljan Vuković rekao je da je filmski festival izvanderan primjer koji po svom kvalitetu i originalnosti nudi publici u Trebinju nešto novo i zanimljivije.

"Festival još uvijek traži svoje mjesto na kulturnoj mapi regiona. U Trebinju je to mjesto odavno dobio i jedan je od najpraćenijih događaja od strane medija u našem gradu", rekao je Vuković.

On je istakao da je ovaj festival jedan od rijetkih kulturnoh događaja u Trebinju koji je uspio da spoji više javnih ustanova koje rade na njegovoj realizaciji.

Tokom festivalskih dana profesor Fakulteta savremenih umjetnosti iz Beograda i reditelj Petar Stanojlović održaće petodnevnu filmsku radionicu u Muzeju Hercegovine, dok je galerija Kulturnog centra priređena za izložbu o Karlu Maldenu.

Otvaranje festivala je u Kulturnom centru, dok su projekcije filmova iz glavnog dijela programa na ljetnoj sceni Doma mladih, a iz pratećeg na terasi hotela "Leotar"

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel „Leotar“, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Prijatelji festivala su „Foto Momo“ i hotel „Platani“, a medijski sponzori su Edu televizija, Elta TV, Radio Trebinje, Blic, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.info.