Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je spreman da postane novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.

mirko_sarovic.jpg

Šarović je upitan da li SDS namjerava napraviti zajedno sa SDA novu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Rekli smo da ćemo samo razgovarati s drugim strankama. U ovom trenutku ne bismo davali bilo kakve prognoze i procjene. Očigledno da je politički neuspjeh da se za osam mjeseci nije uspio formirati novi naziv Savjet ministara BiH", rekao je Šarović.

On je dodap da je njegova procjena da se još izvjesno vrijeme neće formirati novi saziv. 

"Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu", rekao je Šarović.

Kako kaže, veće su šanse da SNSD stvori parlamentarnu većinu, ali da će se, ukoliko neuspjeh potraje, tražiti neka druga rješenja.

"SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovaraćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći”, rekao je Šarović.

On je rekao da su pitanja Trgovske gore, granice i Pelješkog mosta važna pitanja za BiH kada je riječ o odnosima sa susjednom Hrvatskom.

"BiH bi trebao interesovati izlaz na otvoreno more. Veći je interes svakom čovjeku u oba entiteta da branimo izlaz na otvoreno more nego da štitimo izgradnju Pelješkog mosta", rekao je Šarović.

Dodao je da je za BiH suštinski bitno da usmjeri sve svoje snage kako bi se riješila pitanja granice i spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini bh. granice.

"Oko toga svi treba da se okupimo i imamo jedinstven stav prema susjednoj zemlji koju poštujemo. Mi trebamo gledati svoje, a ne tuđe interese", kazao je Šarović.

Istakao je da Savjet ministara BiH nije raspravljao o bilo kakvom dokumentu koji se odnosi na granicu sa Srbijom s kojom je bitno da BiH pronađe odgovarajuća rješenja.