Već godinama raste trend odricanja od državljanstva BiH, a prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj onih koji su uzeli ispisnicu iz knjige državljana BiH upisalo se u državljane Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške…

Bec.jpg

Položen test

Da bi postao naturalizovani Nijemac, državljanin BiH mora, uz odgovarajuću dozvolu boravka, neprekidno osam godina zakonski sprovesti u Njemačkoj, odnosno, sedam ako završi kurs za integraciju.

Ne smije biti korisnik pomoći države i mora imati dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata. Mora imati i položen test za naturalizaciju i poštovati njemačke zakone i vrijednosti.

Državljanstvo Slovenije građani BiH mogu dobiti ako žive u Sloveniji 10 godina, od toga neprekidno posljednjih pet prije podnošenja molbe i da imaju regulisan status stranca.

Poreske obaveze

Budući Slovenac mora imati dovoljno sredstava koja njemu i osobama koje mora izdržavati pružaju materijalnu i socijalnu bezbjednost. Mora imati i plaćene poreske obaveze.

I kandidat za austrijsko državljanstvo mora neprekidno boraviti u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet mora biti i zvanično nastanjen u toj zemlji.

U uslovima za državljanstvo u sve tri zemlje je i poznavanje njemačkog, odnosno slovenačkog jezika.

Takođe, aplikanti za državljanstvo sve tri zemlje ne smiju biti pravosnažno osuđivani i u sve tri zemlje se moraju odreći državljanstva BiH.

Kod zahtjeva za sticanje državljanstva i u Sloveniji i u Njemačkoj i u Austriji posebne pogodnosti imaju oni čiji je supružnik već državljanin te zemlje.

Posebna pravila za djecu

Dijete rođeno u Njemačkoj od roditelja državljana BiH može dobiti njemačko državljanstvo po rođenju ako jedan roditelj zakonski boravi u Njemačkoj osam godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka.

Do svoje 18. godine dijete može posjedovati dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog državljanstva mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana.

Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom. SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija ne traže odricanje od državljanstva BiH da bi se dobilo njihovo.