Svima nam se desilo da u kupovinu ponesemo spisak i opet potrošimo više nego što smo planirali. Nekoliko dana kasnije, dok gledamo u prazan novčanik, razmišljamo o proizvodima koji nam uopšte nisu bili potrebni, ali smo ih svejedno kupili.

kupovina.jpg

Nervozni smo i razočarani u sebe, jer očigledno ne držimo kontrolu nad finansijama i uvijek prekoračimo određeni budžet.

Ipak, možda se krivica ne krije samo u našoj šoping groznici. Cilj dobrog marketinga jeste da nas privoli na kupovinu i kompaniji obezbijedi veći profit.

Šta je to neuromarketing i kako mijenja našu percepciju kupovine, saznajte u nastavku teksta.

Kada uđete u market ili butik, prva pomisao vam svakako nije da razmišljate kako su artikli raspoređeni i zašto je to baš tako. Posebno ukoliko ste fokusirani na pronalaženje jednog određenog proizvoda, dekor i raspored su vam posljednji na pameti.

Ipak, ako pomnije osmotrite rafove i obratite pažnju na atmosferu u prodavnici, stvari će postati malo jasnije.

Obratite pažnju na muziku. U maloprodajnim objektima će se uvijek čuti prijatna muzika, zbog koje ćete poželjeti da se u samoj prodavnici zadržite malo duže.

Slično kao kada vas pjesma pogodi u kafiću ili klubu. Osim što uživate u notama, istovremeno obavljate i obavezu - kupovinu.

Za vrijeme novogodišnjih praznika, sa zvučnika će dopirati praznične pjesme, a u vrijeme ljetnih mjeseci - lagana muzika koja podsjeća na more, odmor i relaksaciju.

Iako izbor muzike djeluje logično, riječ je o vještom triku neuromarketinga.

Slična priča je i sa rasporedom proizvoda na rafovima, u prodavnicima mješovite robe ili buticima.

U butiku ćete pored vješalice sa kupaćim kostimima, često pronaći korpu sa japankama, koje su na akciji. Slijed misli je logičan, ako tragate za kupaćim kostimom, vjerovatno vam je potrebna i obuća, posebno ako je upravo na popustu.

Iako ovakav raspored artikala djeluje kao brižnost prodavaca, riječ je o još jednom marketinškom triku. 

Sitince koje se nalaze na samoj kasi, tu su s razlogom. Dok čekate u redu, morate nekako da "ubijete vrijeme". Prisjetite se samo koliko ste puta na kasi u korpu dodali čokoladu, žvake, bombone, brijač, flaster ili upaljač.

Online kupovina nije lišena marketinških trikova. Dok kupujete online, stalno vam sa strane iskaču novi prijedlozi, popusti i akcije.

Dok kupujete jedno, misli vam već lete ka novom artiklu.

Nakon obavljene kupovine, socijalne mreže su nam često zatrpane informacijama o istim ili sličnim proizvodima.

Online tržište ponekad zna da bude prilično naporno u svojoj asertivnosti, ali nas rijetko šta može zaustaviti u najlakšem načinu kupovine.