U selu Taleža proslavljena je krsna slava hrama Svete velikomučenice Nedjelje, a Svetu liturgiju služio je paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka, uz sasluženje vjernog naroda ovoga kraja.

slava hrama taleza (1).jpg

Sveštenik Boris Banduka govorio je o jedinstvu svih danas sabranih u svetom hramu.

"Kroz Sveto pričešće smo sjedinjeni u jedno tijelo Hristovo koje je crkva. Onaj koji se spasava, spasava se u crkvi u jedinstvu sa svima drugima. Zato se molimo, braćo i sestre, u duhu ljubavi, jer se niko ne spasava drugačije nego molitvom cijele crkve u kojoj živi Hristos", rekao je Banduka.

Govoreći kako treba služiti drugom naveo je Svetu velikomučenicu Nedjelju, koja je primjer služenja spasenju bližnjem.

"Bližnjem služiti to je dobar put i prava služba koju možemo učiniti
jedni drugima", dodao je Banduka.

slava hrama taleza (2).jpg

Sveta Nedjelja poznata je u narodu i kao Kirijaki Nikomidijska, ranohrišćanska mučenica i svetiteljka.

Nakon litije oko hrama osvešten je slavski kolač i upriličena slavska trpeza.

Slavskoj svečanosti prisustvovao je i šef konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Trebinju Nebojša Božić.

Istorijsko područje "Crkva svete Nedjelje" i nekropola sa stećcima, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine.

Sastoji se od ukupno 72 stećka, od čega je 14 sanduka i 58 ploča. Većina spomenika je kvalitetno klesana. Orijentacija stećaka je po pravcu istok–zapad, osim jednog koji je okrenut u pravcu sjever–jug.

Ukrašeno je pet primjeraka - tri sanduka i dvije ploče. U zid crkve je ugrađen fragment jednog stećka koji je, takođe, ukrašen.

Hram Svete Nedjelje je sagrađen u 15. vijeku, a obnovljen je 2003. godine. 

slava hrama taleza (3).jpg