Dok u RS opada interesovanje za izučavanje maternjeg jezika, sve je više zainteresovanih studenata za izučavanje kineskog jezika, što pokazuje podatak da su ove godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studije kineskog i engleskog jezika i književnosti upisala 33 studenta, a studije srpskog jezika i književnosti svega tri, pišu "Nezavisne".

Kineski jezik.jpg

Na Banjalučkom univerzitetu je na redovnom studiju za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu primljeno svega sedam studenata, te je taj broj manji nego prošle godine.

Za razliku od Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Banjalučkom univerzitetu ne postoji, bar ne još, studijski program kineskog jezika, nego se on izučava u vidu kursa na Konfucijevom institutu, za koji postoji velika zainteresovanost.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je u ovom trenutku očigledno perspektivnije upisati kineski nego maternji jezik iz više razloga.

"Kineski jezik se planira uvesti u škole te se računa da će biti prostora za zapošljavanje, što je jedan od razloga. Pored toga, kineske ambasade daju određene benefite studentima pa im se omogućava put u Kinu, te postoji dobra saradnja. Kineska ambasada daje i lektore koji su uključeni u predavanja, pa sve ove stvari otvaraju perspektivu za kineski jezik u BiH, koji je u ekspanziji", kaže Pašalić.

On ističe za "Nezavisne" da studenti nakon završetka ovog studija imaju i mogućnost zapošljavanja i izvan obrazovanja, za razliku od maternjeg jezika.

"Srpski jezik i književnost dugo se izučavaju na našem univerzitetu, a pretpostavljam da je odziv za maternji jezik slab jer su škole uglavnom popunjene ovim kadrovima. Mnogo ima profesora srpskog jezika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te je vjerovatno to jedan od razloga. Nakon završetka studija imaju uglavnom mogućnost da rade u školama, dok je malo mogućnosti da rade izvan obrazovnog sistema", pojašnjava Pašalić.

Ljiljana Stević, direktorica Konfucijevog instituta u Banjaluci, kaže da je zainteresovanost za izučavanje kineskog velika, te da je u planu uvođenje studija kineskog jezika na Univerzitetu u Banjaluci, odnosno sveobuhvatnih kulturoloških i jezičkih studija, gdje bi se vršilo šire izučavanje Narodne Republike Kine.

"Trenutno imamo oko 250 polaznika različite starosne dobi, te sarađujemo s pojedinim školskim ustanovama, u kojima organizujemo besplatne fakultativne kurseve kineskog jezika, kaligrafije i tradicionalnog kineskog slikarstva. Očekujemo da će se ovaj broj povećati u narednoj školskoj godini", kaže Stevićeva.

Ona ističe da se samo na intenzivni jednomjesečni ljetni kurs kineskog jezika prijavilo oko 30 ljudi.

"Konfucijev institut je u protekloj godini organizovao značajan broj aktivnosti i predavanja, na kojima su građani mogli više da saznaju o tradiciji, običajima, političkim i ekonomskim tokovima NR Kine, te su mnoge od tih aktivnosti i predavanja za rezultat imale prijavljivanje određenog broja ljudi za izučavanje kineskog jezika i kulture u Konfucijevom inistutu", kaže Stevićeva.

Dodala je da Kina studentima RS nudi i mnogo primamljivih stipendija, što je još jedan razlog za sve veću zainteresovanost studenata, ali i da kineska politika donosi nove infrastrukturne i energetske projekte u region, što dovodi do većih mogućnosti zapošljavanja.