U Trebinju su i ove godine kraj jula i početak avgusta predviđeni za, sada već tradicionalni, Festival mediteranskog i evropskog filma, na kome će i ove godine biti prikazano nekoliko projekcija koje su od kritike ocijenjeni kao vrhunski filmski projekti.

filmovi.jpg

Festival počinje 27. jula, kada će glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru u Kulturnom centru biti dodijeljene nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni - "Zlatni platan", čime će se ova velika glumačka imena pridružiti ranijim dobitnicima - Svetlani Bojković, Ljiljani Blagojević, Nedi Arnerić, Tanji Bošković, Metu Jovanovskom, Igoru Galu, Petru Božoviću, te Mileni Dravić i Nebojši Glogovcu.

Nakon svečane dodjele, festival će početi filmom "Kolijevka" reditelja Dragana Marinković u kome glavne uloge igraju Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Marijana Jaković.

U nedjelju je, na ljetnoj sceni Doma mladih, na programu film "Osmi povjerenik" reditelja Ivana Salaja u kome uloge tumače, između ostalih, Frano Masković, Borko Perić, Nadia Cvitanović, Špiro Guberina, Ivo Gregurević.

Nakon ovog filma na programu je film "Momčilo" reditelja Milana Popovića.

osmi-povjerenik.jpg

Ponedjeljak, 29. jul i ljetna scena Doma mladih rezervisani su za film "Metronomski um" za koji režiju potpisuje Emilija Filipović, a u glavnim ulogama su Tihomir Stanić, Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Nebojša Milovanović.

Nakon ovog filma, biće projektovan film "Ruganje Hristu" u režiji Jani Bojadži.

Projekciji filmova prethodiće otvaranje izložbe "Kako je Mladen postao Malden" o čuvenom oskarovcu Bilećaninu Karlu Maldenu /Mladenu Sekuloviću/. Otvaranje je u 19.30 sati u Kulturnom centru.

Za utorak su predviđene dvije projekcije, takođe, na ljetnoj sceni Doma mladih. Biće prikazani filmovi "Aleksi" Barbare Vekarić i "Teslin narod" Željka Mirkovića, koji je kandidat za Oskara.

teslin narod.jpg

Srijeda, 31. jula rezervisana je za film "Iz Ljubavi" reditelja Nenada Mikovića, čija je projekcija, takođe, na ljetnoj sceni Doma mladih.

U četvrtak, 1. avgusta, na ljetnoj sceni Doma mladih, biće projekcija filma "Polsjednji Srbin u Hrvatskoj" u režiji Predraga Ličine, a u kome glavne uloge igraju Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Sergej Trifunović. 

Zatim je predviđena projekcija filma "O životu i smrti" Predraga Velinovića.

posljednji srbin u hrvatskoj.jpg

Posljednjeg dana festivala, u petak, 2. avgusta, na ljetnoj sceni Doma mladih, biće prikazan film "Granice kiše" u režiji Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Svečano otvaranje i sve projekcije filmova počinju u 21.00 čas.

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel „Leotar“, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Prijatelji festivala su „Foto Momo“ i hotel „Platani“, a medijski sponzori su Edu televizija, Elta TV, Radio Trebinje, Blic, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.info.