Iako odluka o kućnom redu u stambenim zgradama u Srbiji još nije stupila na snagu, Nenad Elezović je već platio kaznu od 2.500 dinara zbog, kako kaže, svog sina od dvije i po godine koji je trčao kroz stan.

IMG_20190719_24123.jpg

Elezović je jutros u jutarnjem programu TV Pink rekao da je bio jako začuđen što je dobio ovu kaznu i prijavu da je remetio kućni red i mir.

– Patrola MUP koja je tada bila u stanu rekla je da nije zatekla remećenje javnog reda i mira, premještanje namještaja i slično. Prijavili su da u stanu žive dvoje maloljetne djece koji su vjerovatno uzrok buke. Kasnije me je zvao isti taj policajac i rekao da se konsultovao sa dežurnim sudijom koji je tada bio i rekao je da ima osnova i da mora da napiše neku prijavu. Otišao sam u policijsku stanicu da se žalim gdje su mi rekli da je to već otišlo dalje – ispričao je Elezović.

Advokat Aleksandar Radivojević dodao je da Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama postoji, a očekuje se donošenje nove odluke koju donosi grad, i kojom će se na svom nivou urediti kako će se fukcionisati tamo gdje ima više stanova.

Dodao je da odluka ne govori samo o kućnom redu, već i o mnogim drugim stvarima, o načinu kako treba stavljati objave, voditi računa o plaćanju nekih zajedničkih troškova, čišćenje snega, kao i da se ne smiju uznemiravati ostali stanari bukom.

– Uglavnom smo svjedoci da se poremećeni međuljudski komšijski odnosi zloupotrebljavaju da se napakosti onome sa kojim ste u sukobu u zgradi. Kada su u pitanju ovakve stvari, ono što obavezno morate jeste da uđete u pravnu proceduru – rekao je Radivojević.

On je dodao da je u presudi Nenad Elezović okrivljen da je u periodu u kom je zabranjeno praviti bilo kakvu buku i ometati komšije, sklapao namještaj u stanu i tako pravio veliku buku, dok se njegovo dijete nigdje ne spominje.

Sukob sa komšijama koji su se žalili na buku djece iz našeg stana eskalirao je kada su se na mojim vratima pojavili policajci. Prije toga stalno se dešavalo da komšinica ili njen suprug dolaze i po par put dnevno i opominju nas da su djeca bučna. Stariji sin je zbog toga doživljavao velike traume, vodili smo ga i kod specijaliste, a na kraju smo bili prinuđeni da isključimo ulazno zvono zbog komšija koje su nas uznemiravale – kazao je Elezović i dodao da sa komšijama još odavno ne komuniciraju baš zbog ovih situacija.

Radivojević ističe da niko pri zdravoj pameti ne može da kritikuje djecu koja se igraju, koja odrastaju, koja prave buku koja je normalna.

– Meni je drago da u dvorištu, na ulici čujem dječji žamor. Ali ovdje se ne radi samo o tome, istina uvijek ima više krajeva, i neophodno je da se ovakvi slučajevi završavaju u sudskim procedurama. U slučaju da činjenice ne odgovaraju realnom stanju možemo uputiti žalbu višoj istanci, dostavljamo svjedoke i slično – ispričao je Radivojević, i dodao da treba da koristimo pravnu proceduru i pravi sistem, jer sudovi i pravni sistem odlično dobro funkcionišu.