Zvanične saradnje između Trebinja i Dubrovnika neće biti dok se gradonačelnik Mirko Ćurić ne izvini u ime svog grada Dubrovniku - ovako je na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku saradnju odgovorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

mato-frankovic.jpg

On je, na konferenciji o turizmu u Mostaru, izjavio kako od Trebinja očekuju izvinjenje za „sva zlodjela koja su napravili Dubovniku“ prije nego se počne pričati o saradnji dva grada.

“Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz opšine Trebinje. U trenutku kada se izvinu za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti saradnju na jednak način kao što sarađujemo s Kotorom, i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se izvinili“, izjavio je Franković u Mostaru gdje učestvuje na konferenciji „Održivi turizam i kulturna baština“.

On je dodao da već dvije godine Crna Gora šalje svog predstavnika da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i izvinio se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se, takođe, nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, rekao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.

mirko-curic-1.jpg

“Mislim da postoji prostora i da možemo sarađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti saradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-te i 40-te, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece“, rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6.000 Trebinjaca.