Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je večeras dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

narodna skupstina.jpg

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, osporavana odluka Predsjedništva BiH biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.

Za usvajanje ove odluke glasalo je 60 poslanika, a po šest je bilo protiv i uzdržano.

To znači da je odluka usvojena dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je bio uslov da osporeni zaključak Predsjedništva BiH ne stupi na snagu.

Za dvotrećinsku većinu bili su potrebni glasovi najmanje 56 od ukupno 83 poslanika u parlamentu Srpske.

Uz ovu odluku, sa 60 poslaničkih glasova usvojeni su zaključci klubova poslanika u Narodnoj skupštini /SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP, US/ u kojima Narodna skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike i BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Hrvatske na Trgovskoj Gori na granici sa Srpskom i BiH.

U zaključcima se traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između Srpske i BiH i Hrvatske na rijeci Uni na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.

Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze u vezi sa gradnjom mosta na Savi kod Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim nivoima u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtjeva ratifikaciju sporazuma o granici sa ovim državama isljučivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva republičkog parlamenta da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela skupštine Srpske koje će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, radi poboljšanja položaja Srba u toj zemlji i o tome informiše parlament Srpske.

Većina u parlamentu je potvrdila pomenutu izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina sa Hrvatskom ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

Na posebnoj sjednici razmatrano je pitanje zaštite nacionalnog interesa srpskog naroda koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović preglasavanjem 16. jula donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.

U Ustavu BiH se navodi da član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva istu može proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učinini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije i ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka, piše u Ustavu.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je petu posebnu sjednicu republičkog parlamenta.