U Ravnogorskom parku u Bileći danas su obilježene 73 godine od smrti komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Cetnici bileca1.jpg

Tim povodom postrojili su se poštovaoci Ravnogorskog pokreta i služen je pomen kod spomenika đeneralu Mihailoviću. 

Slavko Aleksić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 73 godine od stradanja đenerala Mihailovića, rekao je da novootkriveni spomenik nije spomenik podjela i mržnje, već ujedinjenja svih Srba. 

"Mi, četnici, pružamo ruku ovim drugima ako hoće da je prihvate, ali prvo moraju iskreno da se pokaju", rekao je Aleksić. 

On je dodao da se obilježavanje mučeničke smrti đenerala Mihailovića održava svake godine od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata. 

U okviru obilježavanja 73 godine od smrti đenerala Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića sinoć je u Bileći održana javna tribina pod nazivom "Uloga đenerala i JVuO u Drugom svjetskom ratu". 

Cetnici bileca2.jpg

U Bileći je 1. juna otkriven i osveštan spomenik đeneralu Mihailoviću, djelo vajara Milivoja Bokića. 

Dragoljub Draža Mihailović, Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i u vladi Božidara Purića u toku Drugog svjetskog rata. 

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, poslije čega je ubijen na tajnom mjestu. 

Viši sud u Beogradu je 2015. usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije. 

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Cetnici bileca3.jpg