Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske očekuje da dobojsko Okružno tužilaštvo hitno postupi po danas podnesenoj krivičnoj prijavi sindikalnih organizacija pri "Željeznicama Srpske", te da predsjednika Vlade Srpske Radovan Višković hitno sazove zajednički sastanak o situaciji u ovom preduzeću, zaključci su sastanka ovog predsjedništva.

Zeljeznice rs.jpg

Predsjednik Konfederacije Željko Tepavčević je kao treći zaključak sa današnjeg sastanka naveo organizovanje skupa predstavnika svih sindikalnih odbora ove organizacije 7. avgusta u Banjaluci. 

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Srpske Božo Marić rekao je da ova organizacija daje punu podršku radnicima "Željeznica Republike Srpske" i najavio "burnu jesen" s ciljem ostvarivanja radničkih prava. 

Marić je pojasnio da će skup u Banjaluci biti velika konferencija predsjednika sindikalnih organizacija Konfederacije koji će zauzeti zajednički stav u borbi za ostvarenje prava radnika. 

On je najavio da će slogan tog skupa biti "Stanje i položaj radnika u privredi Republike Srpske", na kojem će biti izneseni svi problemi radnika "u okolnostima kada sve veći broj mladih napušta Srpsku".

Sastanak, kojem su prisustvovali i predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Srpske", održan je u dobojskom hotelu "Park". 

Prethodno je šest od osam sindikata koji djeluju pri "Željeznicama Srpske" predalo Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju prijave protiv uprave preduzeća koja je bila 2012. godine i Nadzornog odbora, kako su naveli, za nesavjesno poslovanje i nanesenu višemilionsku štetu kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa radnicima.