Neki ga smatraju "najjačim" čovjekom na svijetu, a neki najjačim Srbinom. Rada Savića svi znaju kao uspješnog sportistu, višestrukog svjetskog i evropskog šampiona i rekordera u pauerliftingu, u disciplini benč-pres.

rade savic (2).jpg

Priliku da ga upoznaju, na prijatno iznenađenje, večeras su imali i članovi najpoznatije trebnjske teretane "Tonus džim /Tonus gym/", koji su se u momentima Savićeve posjete zatekli na redovnom treningu.

Po prvi put je u Trebinju, gdje je došao na inicijativu prijatelja Joša Kolaka, inače vlasnika lanca teretana "Tonus džim" u Republici Srpskoj i Srbiji.

Trening je uspješno odradio, a u razgovoru za TrebinjeLive.info kaže nam da je u sportu skoro 30 godina, a da mu je 20 godina aktivnog treniranja trebalo da bi osvojio prvu svjetsku tutulu.

U početku je trenirao atletiku, zatim fudbal i na kraju postao je "najjači čovjek na svijetu" u svojoj disciplini.

"Današnja omladina misli da se sportski rezultat može postići preko noći. Nažalost, ne može, treba dosta odricanja, truda, volje. Rezultat uvek na kraju dođe i uspeha ne fali", priča Savić.

Zato je, kaže nam, i odlučio da sa prijateljem Jošom Kolakom otvara nove teretane u okviru "Tonus džima", gdje već sada posluje pet teretana sa najmodernijom opremom za treniranje.

Djeca se, smatra, na taj način mogu skloniti sa ulice, posvetiti sportu i zdravom načinu života, što je, kaže, valjda, cilj svakom roditelju.

U Trebinju će ostati nekoliko dana, a grad mu se, već sada, na prvi pogled dopao. Posebno mu je drago što je brend koji je stekao "Tonus džim" počeo iz najjužnijeg grada Republike Srpske.

rade savic (1).jpg

A za uspjeh u bilo kom sportu, Savić govori da je veoma važna podrška porodice i prijatelja. Osjetio je to i na svojoj koži i to 2017. godine, kada mu je, prilikom Svjetskog šampionata u američkoj federaciji u Rusiji pukla tetiva tricepsa.

"Od 1.250 takmičara bio sam glavni konkurent za osvajanje. Hteo sam da objedinim sve tri titule. Nažalost na 250 kilograma pukla mi je tetiva tricepsa. Doživeo sam tešku povredu i tada sam shvatio da mi je džaba što sam fizički jak, ako nisam psihički. Zato je ta povreda sada iza mene", naveo je Savić.

Volio bi, kaže, da svoju krunu u ovom sportu završi tako što će pobijediti sam sebe, a to će uspjeti onda kada ponovo izađe na neko od takmičenja.

"Verujem da mogu ponovo da osvojim svetsko prvenstvo. Kada budem osetio da sam 100 odsto spreman, izaći ću", rekao je Savić.

Za sportiste kaže da su najveći ambasadori jednog grada i jedne zemlje. Posebno mu je drago kada nastupa, a u pozadini vidi srpsku zastavu i čuje tekst srpske himne "Bože pravde".

Za Savića kažu da je u svom sportu uradio ono što je Novak Đoković u tenisu.

Na svjetskom prvenstvu osvojio je dvije zlatne medalje, a šampion evropskog prvenstva bio je čak pet puta. Njegov rekord od 290 kilograma u GPC federaciji, niko poslije sedam godina, nije uspio da obori.

Savić je poznat i po humanitarnom radu, a prošle godine, u isto vrijeme, postao je student i saradnik na Fakultetu za sport i vizičko vaspitanje u Leposaviću na Kosovu i Metohiji.