I dok će se Republika Srpska za dionicu autoputa na koridoru 5C dužine šest kilometara u zapadnom dijelu zemlje zadužiti za nevjerovatnih 300 miliona KM, za rekonstrukciju magistralnog puta Trebinje-Ljubinje nadležnim će trebati čak tri godine.

rupa-na-putu.jpg

Navodi se to u tenderskom pozivu koji su objavili "Putevi Republike Srpske", gdje se navodi da će ova dionica, duga oko 59 kilometara, biti sanirana tokom naredne tri godine.

Za te namjene biće izdvojeno oko 12 miliona KM, a Vlada Srpske se, umjesto, ako se već zadužuje za stotine miliona KM, zaduži za sanaciju "kozjih staza" u Hercegovini, odlučila da finansira autoputeve isključivo u zapadnom dijelu Srpske čija je isplativost upitna.

I dok se u zapadnom dijelu grade autoputevi, u Hercegovini u posljednjih nekoliko godina jedva da je sanirano nekoliko kilometara magistralnih puteva, na kojima je maksimalna brzina do 60 kilometara na sat.

Tako će se na zapadu Srpske voziti 120 kilometara na sat u po tri saobraćajne trake, dok će se Hercegovci, kako su to i navikli, za normalnu saobraćajnicu načekati još koju godinu i tako u nedogled.

U Hercegovini, slaže se građevinska i saobraćajna struka, maltene i da nema normalnog puta koji zadovoljava sve propise. A ako i zadovoljava, na tim putevima asfalt nije presvučen decenijama unazad.

Pa i ne čudi što Hercegovci svoje magistale nazivaju kozjim stazama.

Među putevima kojima je neophodna hitna sanacija, osim puta Trebinje-Ljubinje, su i putevi Ljubinje-Stolac, Gacko-Nevesinje, Nevesinje-Mostar, Trebinje-Nikšić, Gacko-Čemerno, Tjentište-Foča.