U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Zaplaniku Svetom liturgijom proslavljen je Petrovdanski sabor, koji se održava prve nedjelje po Petrovdanu.

Petrovdanski sabor zaplanik 20191.jpg

Svetu liturgiju služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka uz sasluženje sinđela Isaije, igumana manastira Svetog Georgija na Zubcima.

Otac Banduka je u obraćanju vjernicima poručio da su Sveti apostoli Petar i Pavle silom Hristovom osvojili svijet.

"Njihova ljubav prema Gospodu bila je velika i oni su sa plamenom revnošću propovijedali Jevanđelje svim ljudima. Na Božiju ljubav prema nama, mi treba da uzvratimo čuvanjem svoje vjere i očuvanjem svojih hramova, od kojih smo neke obnovili, a neke tek trebamo. Pozivam sve ljude dobre volje da obnavljamo i gradimo svete hramove jer na taj način izgrađujemo i sebe, jer se čovjek uzdiže i izgrađuje svojim djelima"  istakao je Banduka.

Petrovdanski sabor zaplanik 20194.jpg

Crkvu svetih apostola Petra i Pavla zajedno sa grobljem oskrnavila je regularna Hrvatska vojska tokom agresije na trebinjsku opštinu tokom 1992. godine.

Ova crkva je saborna za nekoliko sela Trebinjske šume.

Mještani sela Orah, Kutina, Uskoplje, Nenovići, Kalađurđevići, Vukovići, Zaplanik..., počeli su sa obnovom ove svetinje 2008. godine, a ona je osveštana prije nekoliko godina.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH, crkva svetih apostola Petra i Pavla u Zaplaniku proglašena je nacionalnim spomenikom 2014. godine, dok je širi prostor oko crkve proglašen istorijskim područjem.

Poslije liturgije, za prisutne je upriličena trpeza ljubavi, a u kulturnom programu nastupili su narodni guslari Rajko Milojević, Borben Vukanović i Risto Lečić.

Petrovdanski sabor zaplanik 20192.jpg

Petrovdanski sabor zaplanik 20193.jpg