U dvorištu Muzeja Hercegovine održan je koncert prijateljskih ansambala Srpskog kulturno-umjetničko društva "Oplenac" iz Kanade i Gradskog kulturnog-umjetničkog društva "Alat Svislajon".

nastup alata i oplenca (3).JPG

Nakon dvije numere oba ansambla koncert je, nažalost mnogobrojne publike, prekinut zbog kiše.

Poslije Njemačke, Beograda, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Gruže, Zlatibora,Višegrada, došli su u Trebinje i tčime je njihova petnaestodnevna turneja završena.

Predsjednik Skupštine GKUD "Alat Svislajon" Dejan Tarana kazao je da je ovaj koncert upriličen da se vidi kako se srpska kultura i tradicija njeguje nekoliko hiljada kilometara od svog kraja.

"Želim da se lijepo osjećate u našem gradu kao i prethodnih dana. Juče u Petropavlovom manastiru, pa nakon toga zajedničko druženje i nadam se da će sve ovo ostati u lijepom sjećanju", kazao je Tarana.

IMG_20190713_7941.jpg

Umjetnički direktor SKUD "Oplenac" Saša Bogunović, koji je 1991. godine služio vojsku u Trebinju, rekao je da je ovaj ansambal osnovan prije 32 godine i  da okuplja oko 400 članova raspoređenih u osam grupa.

Tu su tri narodna orkestra (mali, srednji i veliki), hor, dramska sekcija, škola srpskoga jezika.

"Oplenac je sedište srpske kulturne zajednice i pored svojih kulturnih programa nudi i različite zabavne večeri u kojima imamo namenske večeri (vojvođanske, južne Srbije...). Oplenac je po kvaliteti jedna od najjačih i najkvalitetnijih kuća koja se bavi tradicionalnim srpskim igrama. Mi pokušavamo svojim znanjem i umećem decu koja su rođena u Kanadi, koja teško pričaju srpski da ih osvestimo i prenesemo naše korijene kroz igru, muziku, pesmu i srpski jezik", istakao je Bogunović.

nastup alata i oplenca (2).JPG

Prema njegovim riječima, teško je sačuvati identitet jer dolaze djeca koja su rasla u kanadskom sistemu, koja nemaju osjećaj i viziju šta je Hercegovac, Šumadija.

Član ansambla iz Toronta već 15 godina je i dvadesetrogodišnja Maša Mavrak koja često dolazi u Trebinje jer joj je tu baba i mnogobrojna rodbina.

Rođena je u Torontu, a roditelji su joj u Kanadu otišli 1995. godine.

"Svi smo kao porodica, vježbamo dva puta sedmično. Ovakve turneje za nas znače mnogo jer se vraćamo korijenima, upoznajemo i čujemo mnogo toga o našoj domovini na licu mjesta", sa osmijehom na licu kaže Mavrakova.

nastup alata i oplenca (1).JPG