Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smislio je po njemu najbolji način da se prevaziđu podjele među pravoslavnim vjernicima u zemlji. Ukoliko se to ne sprovede neki će "mantije zamijeniti zatvorskim uniformama".

To rješenje svih rešenja je, po Đukanoviću, formiranje "pravoslavne crkve Crne Gore" koja će "otvoriti vrata svim vjernicima".

Đukanović tvrdi da je neupitno da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i da je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, kako je rekao, krene u operaciju obnove te crkve.

On je za javni TV servis Crne Gore dodao da su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenom sveštenstvu širom otvorena vrata da budu dio tog rješenja, a ne da, kako je naveo "tradicionalno ostanu dio problema".

On kaže da je Srpska paravoslavna crkva, kako navodi, važan faktor podijeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori.

Komentarišući pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović je rekao da ga je dobio nedjelju dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

On smatra da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala "višak tolerancije" i dodaje da ubuduće neće biti tako.

Pravni sistem će, kako navodi, morati da se poštuje.

"Svako mora da razumije da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama jer to je sudbina prestupnika", rekao je Đukanović.