U Trebinju je danas obilježen Dan Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu prošlo oko 6.000 boraca, a 266 je dalo živote za Srpsku.

dan trebinjske brigade 2019 (3).jpg

Tim povodom Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je parastos za poginule borce u Spomen-kapeli Svetog cara Lazara u krugu nekadašnje trebinjske kasarne, a potom su u spomen-sobi i na Spomenik braniocima Trebinja položeni vijenci. 

Vijence su položili Luka Petrović, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavnici boračkih organizacija, Grada Trebinja, Policijske uprave Trebinje, Udruženja "Nasljeđe". 

dan trebinjske brigade 2019 (1).jpg

Na svečanoj akademiji, koja je održana u Kulturnom centru, poručeno je da hrabri borci Trebinjske brigade nikada ne smiju biti zaboravljeni, pogotovo oni koji su dali živote i uspjeli na današnji dan prije 27 godina slomiti jaku neprijateljsku ofanzivu na Trebinje. 

dan trebinjske brigade 2019 (2).jpg

Nekadašnji komadant Trebinjske brigade Slavko Žarković rekao je da je ova brigada branila front dužine oko 80 kilometara i da su je činili pošteni i hrabri borci. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Trebinjska brigada na ponos svima i da njeni hrabri borci treba da budu uzor. 

"To što mi uživamo u slobodi treba da zahvalimo onima koji su ostavili živote u Trebinjskoj brigadi, ali i onima koji su ratovali. Oni su tada bili jedinstveni i mi danas treba da ih slijedimo u miru, da budemo jedinstveni i složni i da koračamo naprijed, da održimo Trebinje i Republiku Srpsku", rekao je Ćurić novinarima. 

On kaže da se privode kraju radovi na spomen-sobi u Trebinju, koja bi svečano trebalo da bude otvorena u oktobru. 

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga kaže da se nada da će se okupljati i narednih godina kako bi se očuvalo sjećanje na ove hrabre ljude. 

Dan Trebinjske brigade obilježava se kao znak sjećanja na 13. jul 1992. godine kada je, uz velike napore i požrtvovanost boraca, uspješno slomljena neprijateljska ofanziva i Trebinje odbranjeno od napada vojske Hrvatske.

dan trebinjske brigade 2019 (6).jpg

dan trebinjske brigade 2019 (4).jpg

dan trebinjske brigade 2019 (7).jpg

dan trebinjske brigade 2019 (5).jpg