U Petropavlovom manastiru kod Trebinja danas je proslavljena krsna slava ove svetinje - Petrovdan, u kome su Svetu arhijerejsku liturgiju služili vladika njemački Grigorije i umirovljeni zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije.

vladika petropavlov manastir (2).jpg

U prigodnoj besjedi, vladika Grigorije je istakao da je Sveti apostol Petar cijelim svojim životom svjedoči da Bog voli i želi da spasi svakog čovjeka.

"Ako je neko čovjek sa svim vrlinama i manama, onda je to sveti Petar. Petar se ljuti, plače, hrabar je, neustrašiv, slab je… Petar vjeruje u Hrista, ali se i odriče Hrista. Taj isti Petar je zaplivao ka Hristu, uprkos svemu“, rekao je vladika Grigorije.

On je pojasnio da svaki čovjek može da bude Petar ili Pavle.

"Ako si u životu bio slab – ti si Petar, ako si bio hrabar – ti si Petar, ako si bio vjeran – ti si Petar, ako si bio izdajnik – opet si Petar, ako si Bogom nadahnut – ti si Petar… Zato grešni čovječe, ako si sve ovo bio, ti si uistinu čovjek. A ako si čovjek, Hristos te poziva da kreneš sa njim, baš kao što je pozvao Petra kada je bio ribar“, zaključio je vladika Grigorije.

Za vladiku Grigorija, Trebinje će uvijek biti njegova kuća, a hercegovačka zemlja –  njegova zemlja.

„Ovaj narod je moj narod i ja sam dio Trebinja. Primjećujem dobre , kao i neke loše stvari, kao i prije, ali sad se manje sekiram jer nemam odgovornost“, kaže vladika i dodaje da je sabiranje na velike praznike, naše najdublje utemeljenje.

On je rekao da i dalje razgovara sa ljudima iz Hercegovine i da je u našoj regiji i dalje prisutan.

vladika petropavlov manastir (1).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je čestitao slavu sestrinstvu manastira ali i svim prisutnim vjernicima današnji veliki praznik.

 Nakon liturgije upriličena je trpeza ljubavi i kulturno-umjetnički program.