Stomatološke ordinacije u osnovnim i srednjim školama u Trebinju, koje su zaključane prije dvadesetak godina, postale su način sakupljanja političkih poena, a od njihovog ponovnog otvaranja za sada nema ništa.

Stomatolog.jpg

Do tada će trebinjski učenici na popravke zuba i preventivne preglede odlaziti u ambulante Doma zdravlja ili privatne ordinacije, kojih je u Trebinju zavidan broj, a roditelji se često odlučuju da mališane vode kod “svog stomatologa” u privatne ordinacije.

Bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, pred lokalne izbore 2016. godine, najavio je otvaranje zubnih ordinacija u školama i besplatnu prevenciju zdravlja zuba za svu djecu, a kao početak tog projekta uručio je i dvije stomatološke stolice za Dom zdravlja i jednu osnovnu školu.

Novoformirani trebinjski DEMOS na nedavnoj konferenciji za novinare zatražio je otvaranje zubnih ambulanti u osnovnim i srednjim školama, koje su devedestih godna prošlog vijeka radile u sve tri osnovne škole i tadašnjem srednjoškolskom centru.

– Na taj način poboljšala bi se zdravstvena zaštita najmlađih, a stomatolozi sa biroa se zaposlili – rekao je Slaviša Janković, predsjednik Gradskog odbora DEMOS.

U trebinjskom Domu zdravlja kažu da su svjesni da je preventivna zaštita zuba nešto što je najbolje za djecu, ali da za sada nema uslova da se ponovo otvore stomatološke ambulante u školama.

– Kad bi bilo mogućnosti to bi bilo odlično, jer je program preventivne zdravstvene zaštite u školama najbolji. Njime su obuhvaćena djeca od šest do 15 godina, što je pravi period kad treba djelovati preventivno. Prednost je da su svi na jednom mestu i da ne zavisi od ničije lične volje da li će dijete doći na pregled zuba ili neće, nego su sva djeca obuhvaćena programom – ističe Duška Bešenji, specijalista preventivne dječje stomatologije u trebinjskom Domu zdravlja.

Ona dodaje da je ovaj program jako skup i radi se sistemski, a u timu moraju biti specijalista dječje preventivne stomatologije i obučene stomatološke sestre.

– Pitanje da li bi rezultati bili toliko efektni koliko bi se moralo uložiti u ponovno otvaranje ordinacija u školama i opreme i kadrovski – ističe Bešenji.

Ona kaže da u trebinjskom Domu zdravlja sa djecom rade tri stomatologa i pružaju se sve preventivne usluge.

– Radimo sistematske preglede, kao i sve druge usluge za školarce u cilju što bolje zaštite zdravlja zuba najmlađih Trebinjaca – navodi Bešenji.

Direktorka trebinjskog Doma zdravlja Branka Drašković, takođe, smatra da bi ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u školama bilo dobro.

– To bi bilo na opšte dobro i kad bi se obezbijedili uslovi za zubne ambulante u školama to bi bila izuzetna stvar. Pored nabavke opreme morali bi imati i specijalističke timove, za šta trenutno nema novca – ističe Draškovićeva.

Ona dodaje da je, prema podacima Fonda zdravstva RS, u Trebinju 1.843 djece u uzrastu od sedam do 15 godina, odnosno u periodu kada pohađaju osnovnu školu.

– Zbog malog broja stanovnika, a velike teritorije cijela Hercegovina ima probleme sa sredstvima iz Fonda zdravstva za finansiranje timova primarne zdravstvene zaštite – kaže Draškovićeva.

Specijalisti iz drugih krajeva

U trebinjskom Domu zdravlja već godinama nema ni ortodoncije, pa roditelji djecu koja imaju probleme prilikom rasta zuba vode u privante ambulante, gdje ovi specijalisti, uglavnom, dolaze iz drugih mjesta.

Na trebinjskom birou za zapošljavanje trenutno je destak diplomiranih stomatologa.