Ukidamo proslave male mature u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske, jer smatramo da osnovne škole ne bi smjele da organizuju te proslave na taj način - poručila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, gostujući u emisiji ATV-a "Širom Srpske".

Natalija trivic.jpg

Govoreći o novinama kojie donosi izmjenjeni zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, ministarka je poručila da su u "kafanskim" proslavama djeci dostupni i alkohol i cigarete, stvari koje ne bi smjele biti dostupne maloljetnim osobama ni u kom slučaju, i zato su se oni odlučili na taj korak.

Proslave u okviru škola nisu problem, ili, ako škole nemaju za to uslove, da se organizuje prikladan program u kulturnim ili sportskim centrima lokalnih zajednica, istakla je Trivićeva.

Između ostalog, izmjenama i dopunama zakona biće regulisani uslovi na osnovu kojih se osnivaju privatne i javne škole u Republici Srpskoj. To je već postojalo u zakonu, "ali sada se zna koji su kriterijumi za to", rekla je ministarka.

Iako se broj prvačića ove godine smanjio sa 10.700 na 10.200, Trivićeva je naglasila da neće biti gašenja područnih odjeljenja škola sve dok bude bilo djece koja pohađaju ta odjeljenja.