Grad Trebinje finansiraće ekshumaciju posmrtnih ostataka Trebinjaca koje su u junu 1941. godine pobile lokalne ustaše i bacile u Prodvoračku jamu.

posmrtni ostaci podgljivlje.jpg

Zločin, koji se dogodio prije 78 godina, jedan je od prvih na području Trebinja koje su počinile ustaše u Drugom svjetskom ratu, a posmrtni ostati, na inicijativu sugrađana, u oktobru 1941. su bez obilježja sahranjeni u Podgljivlje.

Posmrtni ostaci šest ubijenih još ranije smiraj su našli u porodičnim grobnicama, da bi Gradska uprava prihvatila obavezu da se i preostale žrtve otkopaju, identifikuju i dostojno obilježe njihova grobna mjesta.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da je grad obezbiejdio neophodna sredstva za ekshumaciju, DNK analizu i dostojnu sahranu.

Slobodanka Tanović, čiji je otac Jefto Škoro preživio svirepi zločin, rekla je da je srećna što je njena težnja za ekshumacijom posmrtnih ostataka stradalnika prihvaćena u Gradskoj upravi.

"Kada mi je na pomenu kod Pridvoračke jame prišao predsjednik Skupštine da mi to saopšti – nisam mu čak ni vjerovala, pa sam ga pripitivala jesu li oni zaista donijeli odluku da će dati novac za to. Nakon toliko decenija čovjek više ne vjeruje nikome“, kaže Tanovićeva.

Specijalista sudske medicine Dražen Damjanjuk, koji rukovodi radovima na ekshumaciji skeletnih ostataka stradalih, kaže da su oni u dovoljno dobrom stanju da bi se uradila DNK analiza, tim prije što je od njihovog ukopa prošlo skoro osam decenija.

„Tražimo preostalih sedam skeletnih ostataka, nakon čega slijedi njihova identifikacija. Prethodno smo uzeli nesporne uzorke njihovih nasljednika, kako bi ih uporedili u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci i ustanovili njihov identitet“, kaže Damjanjuk.