Glumci Anica Dobra i Irfan Mensur ovogodišnji su dobitnici nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“, koja će im, tradicionalno, biti dodijeljena na 7. Festivalu mediteranskog i evropskog filma koji 27. jula počinje u Trebinju, saopštio je Savjet festivala.

plakat trebinje film festival 2019.jpg

Festival, koji se ove godine održava pod sloganom "U sazviježđu platana", traje do 2. avgusta.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 igranih, kratkih i dokumetarnih filmova iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Libana, Italije, Češke, Turske, Austrije, Izraela...

Projekcije filmova biće priređene u Kulturnom centru i na Ljetnoj sceni Doma mladih, kao i na terasi hotela "Leotar", gdje će ove godine, po prvi put, biti priređena druženja publike sa glumcima.

U okviru festivala biće priređena i izložba posvećena nedavno preminulom glumačkom bardu – Ivu Gregureviću, dok će u Muzeju Hercegovine biti održana filmska radionica koju će voditi profesori Radoslav Vladić i Petar Stanojlović.

Festival organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel „Leotar“, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Prijatelji festivala su „Foto Momo“ i hotel „Platani“, a medijski sponzori su Edu televizija, Elta TV, Radio Trebinje, Blic, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.info.