Prije nego što nanesemo šminku na svoje lice, vodimo računa da smo se umili, skinuli sve nečistoće, hidrirali kožu, stavili prajmer i tek onda započinjemo mejkap avanturu.

cetkice za sminku.jpg

Briga o koži lica je veoma bitna, da bi se izbjegla pojava akni, crvenila i infekcija. S druge strane, čistoći četkica za šminkanje, ponekad ne posvećujemo dovoljno pažnje.

Kada se šminkamo često smo u žurbi, pa čišćenje četkica ostavimo za sljedeći put i tako se stvara začarani krug, a naše četkice su sve prljavije.

Zbog toga smo riješili da istaknemo najveće probleme s kojima se možemo susresti ukoliko redovno ne peremo svoje četkice za šminkanje.

Prljave četkice mogu da izazovu akne

Briga o higijeni lica i higijeni svih proizvoda i aksesoara koje koristimo pri šminkanju vrlo je važna, posebno ako imate osjetljivo lice.

Svaki put kada koristite četkicu na svom licu, ona će pokupiti i dio ulja koje naša koža prirodno proizvodi.

Na četkici se zadržavaju i čestice mrtve kože koje, ako česticu ne očistimo, nastavljamo da prevlačimo preko osjetljive kože lica.

Površina na kojoj se nalaze ostaci pudera, ulja i mrtve ćelije kože predstavlja pogodno tle za razmnožavanje bakterija.

Ušteda novca

Rijetko kada, nažalost, uspijemo da se našminkamo u miru i da imamo dovoljno vremena i da sve počistimo za sobom.

Šminkanje je često nekako u posljednjem trenutku, a četkice je lakše samo vratiti u posudu i nastaviti dalje.

Ipak, briga o četkicama za šminkanje, dovešće do uštede novca. Naime, četkice koje redovno ne čistite, vremenom nakupe dosta proizvoda i nečistoća, pa postaju gotovo neupotrebljive. Vrh četkice umjesto da bude mekan i nežan na licu, postaje grub i skoren.

Ako su četkice zapuštene i nema im spasa, ne preostaje vam ništa drugo nego da ih bacite i uložite u nove.

Ukoliko koristite prljave četkice, njihovo učestalo korišćenje će dovesti do pojave nepravilnosti na koži, akni i infekcija. Ako problem upala na licu postane ozbiljan, morate kupiti preparate koji će smiriti kožu.

Pored estetskog problema, lijekovi i kreme će takođe izvući koji dinar iz vašeg novčanika. 

Prljave četkice sadrže nečistoće na koje ne biste ni pomislili

Ukoliko nemate kutak u sobi gdje držite svoju šminku i šminkate se, velika je vjerovatnoća da se sve vaše četkice nalaze u neseseru ili u posudi u kupatilu.

Iako kupatilo uvijek smatramo čistim, jer je prostor gdje se i mi sami kupamo, u kupatilu se kriju brojne opasnosti. Naime, budući da je u kupatilu često vlažno i toplo, stvara se idealna sredina za razmnožavanje bakterija ili gljivica.

Ono što ne smijemo zanemariti su i fekalne materije. Ukoliko poklopac ostaje podignut, a četkice nisu redovono dezinfikovane - nastaće veliki problem.

Higijena na prvom mjestu

Iako svi želimo onaj savršeni mejkap i ne želimo da gubimo vrijeme na dosadno čišćenje - posljedice mogu biti ozbiljne.

Da bi šminka na našem licu djelovala besprijekorno, neophodno je i da sve bude čisto i da su ispunjeni svi higijenski uslovi.

Prije šminkanja obavezno očistite lice, operite ruke, a jedno poslijepodne odvojite i za čišćenje četkica. Samo čišćenje četkica ne oduzima puno vremena, ali im je ponekad potreban duži vremenski period da se osuše.

Ukoliko imate problema sa licem, a ne možete da utvrdite tačan razlog, razmislite da li dovoljno često čistite svoje četkice.

Teško je tačno posavjetovati koliko bi često trebalo čistiti četkice, budući da su nam različite rutine kada je šminkanje u pitanju.

Ono što možemo potvrditi jeste da nikada ne sačekate da četkica, pod slojevima prljavštine, izgubi svoj oblik i mekoću. Tada je uglavnom prekasno za spas, pa ćete morati da izdvojite novac za novu četkicu.

I ne zaboravite - put do besprijekorno našminkanog lica počinje sa higijenom.