Svetom liturgijom, koju je u hramu Svetog Jovana Krstitelja u trebinjskom naselju Zasad služio otac Igor Zirojević sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, proslavljena je slava ovog hrama - Ivanjdan.

crkva zasad trebinje (3).JPG

Otac Zirojević, koji živi u Atini, donio je čestice moštiju Svetog Jovana Krstitelja tako da su vjernici mogli da cjelivaju ovu relikviju. Sarađivao je sa bratstvom Hilandara i široj javnosti poznat je kao horonačalnik Srpskog vizantijskog hora.

crkva zasad trebinje (4).JPG

U svojoj besjedi istakao je da svima današnji praznik treba da bude primjer - da se naučimo da ćutimo i da slušamo.

"Ako čovjek ne nauči da ćuti neće znati ni da sluša, a ako čovjek ne nauči da sluša, neće znati moći ni da se izjasni, ni da govori, da da sebe drugom i da da sebe Bogu. Neka uvijek kada se sjetimo Svetoga Jovana Krstitelja prisjetimo ove blage vijesti da je Gospod spreman sve da nam oprosti. Gospod je već sve oprostio, jer je Gospod podario crkvu svoju koja je carstvo njegovo. U stvari kada hoćemo da kažemo da budemo u carstvu njegovom to znači da želimo da budemo u crkvi njegovoj. Ne možemo da dospijemo u raj bez crkve jer je ona raj", naglasio je Zirojević.

crkva zasad trebinje (2).JPG

Paroh Nikola Janković zahvalio se svima koji su došli na u hram koji je posvećen Svetom Jovanu Krstitelju.

"Odnedavno, među nama su i novi parohijani koji su živjeli u Moskvi i došli smo da se ovdje družimo u miru, ljubavi i radosti. Radosti će biti uvijek, ako bude pokajanja, a pokajanja nema bez iskrenosti. Hvala svima vama koji se trudite da ova svetinja svake godine bude ljepša, urednija, da bi mi bili ljepši, bolji i uredniji pred Bogom", kazao je Janković.

crkva zasad trebinje (5).JPG

Među vjernicima koji su se okupili na krsnoj slavi crkve Svetog Jovana Krstitelja bila je i Koštana Banović iz Holandije koja je dovela dvoje svojih prijatelja - Verenu Blok i njenu majku.

Oni su prvi put došli u Trebinje i oduševili su se ljepotom najjužnijeg grada Republike Srpske.

"Fascinirani smo jer smo prvi put prisustvovali srpskoj slavi, prekrasni su bili Sveta liturgija, sječenje slavskog kolača, uzimanje žita i trpeza ljubavi. Drago nam je što smo imale priliku da čujemo i guslare koji su na čudesnom instrumentu svirali i pjevali", rekla je Verena.

crkva zasad trebinje (1).JPG

Za sabrane vjernike priređena je trpeza ljubavi, koju je u duhu zajedništva pripremio blagovjerni narod ove parohije.

Osveštan je i spomenik stradalim u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu iz ove parohije.