Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Ivanjdan, u narodu poznatiji kao Jovanjica.

sveti jovan krstitelj

Rođen je šest mjeseci prije Gospoda Isusa Hrista, i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak spasitelja.

Rođen je kao dijete molitve, od roditelja Zaharija i Jelisavete. Prije svog javljanja u Nazaretu Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimskom hramu se javio anđeo Gavrilo.

Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je začeo staricu Jelisavetu, ženu Zaharije, koji nije odmah povjerovao riječi anđela Gavrila i ostao je nijem sve do osmog dana po rođenju djeteta, jer je pri obrezivanju i davanju imena - Zaharije na daščicu napisao ime Jovan i progovorio.

sveti jovan krstiteljRođenje Svetog Jovana Preteće

U životu Svetog Jovana sve je bilo čudno - rođenje, hrana, odjeća i vaspitavanje u surovoj judejskoj pustinji. Kada ga je Bog oslovio u pustinji, otišao je među ljude i počeo je da u njihovim dušama priprema staze za dolazak spasitelja.

Njegova glavna uloga u životu bila je na dan Bogojavljenja, kada je u rijeci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista i zato je crkva dan po Bogojavljenju posvetila njemu u spomen.

Sveti Jovan je posječen u vrijeme cara Iroda.

Desna ruka Jovana Krstitelja, kojom je krstio Gospoda, čuva se kao najveća relikvija (uz dio Časnog krsta i mošti svetog Petra Cetinjskog) u Cetinjskom manastiru.

sveti jovan krstitelj

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula - Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana, 11. septembra - Usjekovanje glave, 6. oktobra kada se obilježava svetiteljevo začeće i 20. januara kada se slavi spomen na ovog sveca.

U crkvenom kalendaru današnji praznik obilježen je crvenim slovom, što znači da spada u red zapovjednih praznika.

Praznik je ustanovljen u IV veku, nakon uspostavljanja Božića.

Današnji veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno cijeni i poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!

Molitva Sv. Jovanu Preteči

Tropar Sv. Jovanu Krstitelju