Još jedan član posade iz Crne Gore uhapšen je u nastavku istrage o zaplikeni oko 18 tona kokaina na brodu "MSC Gajan".

Kokain.jpg

Identitet uhapšenog nije zvanično saopšten, a prema saznanjima Dana, riječ je o još jednom Kotoraninu.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon niza vještačenja i saslušanja preostalih osumnjičenih, među kojima je većina državljana Crne Gore.

Odmah po pronalaženju droge na brodu uhapšen je Budvanin I. Đ., kako i Fonofave Tijasaga, koji su radili na brodu.

Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Nedugo zatim uhapšena su još četiri člana posade, od kojih trojica iz Crne Gore.

Iako je nakon prvog pretresa broda utvrđeno da se u kontejnerima plovila nalazi oko 16,5 tona kokaina, nakon nekoliko dana utvrđeno je da je kriminalna grupa ovim brodom pokušala da prokrijumčari 18 tona droge.

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je ranije da je ovo najveća zaplijena narkotika u Americi.

"Danas mogu zvanično saopštiti da je CBP zaplijenio istorijsku količinu kokaina u našoj 230 godina dugoj istoriji, sa uličnom vrijednošću od oko 1,3 milijarde dolara", rekao je Darst za američke medije.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije.

Osumnjičeni, osim I. Đ. i Tisijage, negirali su sumnje istražitelja, tvrdeći da nemaju nikakve veze sa zaplijenjenom drogom.