Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom neće izaći policija iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Federacije BiH, niti iz kantonalnih MUP-ova jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom.

milorad dodik.jpg

"U Dejtonskom sporazumu jasno piše da policija jednog entiteta, niti kantona ne može prelaziti u drugi entitet bez saglasnosti tog entiteta. Takve saglasnosti Srpske nema i neće je ni biti. Time na sve načine pokušavaju da destabilizuju Srpsku", naglasio je Dodik.

On je rekao da članovi Savjeta ministara u tehničkom mandatu mogu donositi bilo kakve akte, ali da Srpska neće dozvoliti kršenje Dejtonskog sporazuma.

"To neka im je jasno zauvijek", rekao je srpski član Predsjedništva BiH za "Glas Srpske".

Dodik je istakao da je najava Savjeta ministara u tehničkom mandatu da će Ministarstvo bezbjednosti sačiniti prijedlog sporazuma o pružanju pomoći entitetskim MUP-ovima i operativnoj saradnji u nadzoru granice i u sklopu rješavanja migrantske krize podli pokušaj da Ministarstvo bezbjednosti pribavi nadležnosti koje mu po Ustavu i zakonima ne pripadaju, a da Savjet ministara postane vlada.

"Tako osmišljene aktivnosti u trenucima kada treba konstituisati vlast na nivou BiH neće doprinijeti pozitivnoj atmosferi. Zabrinjavajuća je činjenica da predlažu takvo rješenje, a da niko nije kontaktirao MUP Srpske. Nijedno rješenje neće proći bez saglasnosti Srpske koja za takvu zamisao sigurno neće dati saglasnost", naveo je Dodik.