Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, miješa se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izvještaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD), koji je objavio američki portal Politico.

Pentagon.jpg

U izvještaju se analiziraju tehnike "hibridnog ratovanja" koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi.

Kada je riječ o uticaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog plina.

U izvještaju je navedeno da trinaest istočnoevropskih zemalja uvozi 75 odsto ili više prirodnog plina, od ukupne potrebne količine, te da mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog plina.

"Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima", piše u izvještaju.

U izvještaju Pentagona se takođe ističe da Moskva ima sposobnost da promoviđe društvene podjele na Zapadu i slabi civilno društvo.

Jedan od mogućih odgovora SAD na uticaj Rusije je promovisanje političke i ekonomske liberalizacije.

Između ostalog, kako se navodi, SAD mora promovisati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

"Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Da se povrati i osigura uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status "velike sile" u svijetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspješan posrednik u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom svijeta.

Izvještaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje dijele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira.