Evropska unija /EU/ će u narednoj godini raspisati treći javni poziv za Program prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, rekla je šef Službe za programe teritorijalne saradnje Direkcije za evropske integracije BiH Nada Bojanić.

eu ipa program.JPG

Bojanovićeva je, nakon promocije ovog programa u Trebinju kome je prisustvovao i gradonačelnik Mirko Ćurić, istakla je da je cilj ovih aktivnosti da informišu potencijalne aplikante o mogućnostima koje pruža ovaj program, koji se odnosi na projekte iz oblasti zapošljavanja, turizma i zaštite životne sredine.

"Mogućnosti koje pruža spomenuti program  njegov značaj za lokalnu zajednicu, predstavljanje do sada ostvarenih rezultata - neke su od tema o kojima  se razgovaralo sa potencijalnim aplikantima", navela je Bojanovićeva.

Ona je kazala da je u okviru ovog programa prekogranične saradnjem, koji se odnosi na period od 2014. do 2020. godine, EU obezbijedila 8.400.000 evra.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da prekogranična saradnja mnogo znači opštinama i gradovima u Srpskoj, BiH i Crnoj Gori, prije svega, zbog razvoja ljudskih resursa.

Činjenica je da je Grad Trebinje u proteklom periodu aplicirao na više projekata, ali kada se pogleda ukupna sitacija u BiH, evidentno je da su značajna sredstva ostala neupotrebljena", naveo je Ćurić.

On je pojasnio da se dešavalo da brojni projekti ne dobiju prolaznu ocjenu jer ne ispunjavaju uslove Evropske unije, zbog čega su u budžetu grada Trebinja planirali sredstva za podršku projektima.

U programu prekogranične saradnje BiH i Crne Gore IPA 2014-2020 učestvuje 56 opština u BiH i 14 u Crnoj Gori, među kojima je i Grad Trebinje, koji je u prethodnom periodu već sproveo tri projekta prekogranične saradnje sa opštinama i gradovima u Crnoj Gori.