Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, Akademiji likovnih umjetnosti, kao i na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju danas su počeli prijemni ispiti za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, a na ove tri obrazovne ustanove za prijemni ispit u prvom upisnom roku prijavilo se ukupno 60 studenta.

fakultet za proizvodnju i menadzment trebinje.jpg

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović rekao je Srni da u akademsku 2019/2020. godinu ova visokoškolska ustanova upisuje 50 studenata na dva studijska programa i to: Industrijski menadžment i Industrijsko inženjerstvo za energetiku. 

Jokanović kaže da se za današnji prijemni ispit prijavio 21 student. 

On je objasnio da na smjeru za Industrijski menadžment mjesta ima za 15 studenata koji će se finansirati iz budžeta Republike Srpske, pet studenata će biti upisano na sufinansiranje i dva studenta strana državljana. 

Prema njegovim riječima, na smjeru Industrijsko inženjerstvo za energetiku 20 studenata će biti upisano na budžet Republike Srpske, šest studenata na sufinansiranje i dva strana državljana. 

Jokanović je naveo da visina školarine za sufinansirajuće studente iznosi 440 KM. 

"Plaćanja školarine do 26 godina života oslobođeni su: studenti – djeca poginulih i nestalih boraca VRS, studenti – djeca ratnih vojnih invalida VRS prve i druge kategorije, studenti – invalidi VRS od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom i studenti – djeca bez oba roditelja", rekao je Jokanović. 

On je naveo da pedeset odsto punog iznosa školarine do navršenih 26 godina plaćaju studenti djeca ratnih vojnih invalida VRS od treće do šeste kategorije i redovni studenti iz porodica sa dva ili više studenata prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. 

Rezultati prijemnog ispita koji je održan danas biće objavljeni 3. jula do 14.00 časova. Upis primljenih kandidata počinje 8. jula, a završava 12. jula. 

Ukoliko u prvom roku ne bude upisan planirani broj studenata, fakultet će organizovati drugi upisni rok, a polaganje prijemnog ispita u drugom upisnom roku planirano je za 9. septembar. 

Sekretar Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Ranko Perović rekao je Srni da ta visokoškolska ustanova ove godine upisuje 20 studenata na četiri studijska programa. 

Kako je naveo Perović, deset studenata biće primljeno na budžet Republike Srpske, pet studenta na sufinansiranje i pet stranih državljana. 

Na Akademiji likovnih umjetnosti studenti mogu da biraju između studijskih programa: slikanje, vajanje, grafika i grafički dizajn. 

Rezultati prijemnog ispita koji se održava tri dana, biće objavljeni 5. jula. Polaganje prijemnog ispita za drugi upisni rok na ovom fakultetu biće održan 9. septembra. 

Za današnji prijemni ispit prijavilo se 13 studenata. 

Na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo na prijemnom ispitu bilo je prijavljeno 26 studenata na dva studijska programa. 

Prema riječima predsjednika Senata ove visokoškolske ustanove Milimira Lojovića, na studijski program turizam i hotelijerstvo bilo je prijavljeno 15 kandidata, dok je na studijskom programu poslovna ekonomija turističke privrede bilo 11 prijavljenih kandidata. 

Lojović je rekao da ova ustanova u sljedećoj akademskoj godini upisuje 50 studenata. 

On je naveo da će na studijski program turizam i hotelijerstvo biti upisano 15 studenata na budžet i 15 na sufinasiranje, dok će na studijski program poslovna ekonomija turističke privrede biti upisano po 10 studenata na budžet i sufinansiranje.