Dodjelom zlatnih, srebrnih i bronzanih statua "Jovana Dučića" za najbolji izvođački ansambl, pjevačku grupu i sastav veterana u Trebinju je završen Šesti međunarodni festival folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice".

festival veterana trebinje 2019 (4).jpg

Najbolji izvođački ansambl ovogodišnje smotre folklora je Omladinsko kulturno-umjetničko društvo "Mladost" iz Subotice, drugo mjesto pripalo je Akademskom folklornom ansamblu "Svetozar Marković" iz Kragujevca, dok je treće mjesto osvojio KUD "Mladost" iz Gotovuše kod Štrpca.

U kategoriji pjevačkih grupa prvo mjesto osvojila je Ženska pjevačka grupa "Ljubinje", drugo mjesto je pripalo njihovim sugrađanima iz muške pjevačke grupe, dok je treće mjesto zauzela pjevačka grupa "Studenica" iz Ušća kod Kraljeva.

Rukovodilac Ženske pjevačke grupe "Ljubinje" Desa Radić rekla je da je ova grupa djeluje u okviru KUD "Ljubinje" i da su u njoj djevojčice od osam do 12 godina.

"Kratko vrijeme se bave izvornim pjevanjem, ali je to nešto što želimo da njegujemo jer je to dio naše tradicije. Presrećni smo što smo osvojili prvo mjesto i ovo nam znači puno za daljni rad", kazala je Radićeva.

festival veterana trebinje 2019 (3).jpg

U kategoriji veterana zlatna statua Jovana Dučića pripala je Kulturno-umjetničkom društvu "Srpsko narodno kolo" iz Jagodine, drugo mjesto otišlo je u ruke KUD-u "Toša Bušatlić" iz Trstenika, dok je bronzanu statuu Dučića osvojio podgorički KUD "Ljubo Bokanović".

Za najbolji orkestar dvodnevnog festivala folklora proglašen je OKUD "Mladost" iz Subotice".

Za goste festivala organizovan je i prijem u Gradskoj upravi, gdje je obavljeno i svečano bratimljenje Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić" sa KUD „Mladost Gotovuša“ iz Štrpca, Folklornim udruženjem „Dukat“ iz Čačka, KUD „Studenica“ iz Ušća kod Kraljeva i KUD „Todor Bušetić Toša" iz Poljne kod Trstenika.

festival veterana trebinje 2019 (2).jpg

Predsjednik ANI "Jovan Dučić" Nebojša Ratković istakao je da ovaj čin znači mnogo za njegovo i ostala društva.

"Sve emocije su pretočene na komad papira koji veže i buduće generacije. To je znak višegodišnje saradnje koji će uljepšati živote svih ansambala", istakao je Ratković.

Dvije večeri ljetna bašta hotela "Platani" bila je prepuna ljudi koji su sa uživanjem gledali folkloraše i slušali izvođaće izvornog pjevanja.

Šesti međunarodni festival folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice" organizovao je ANI "Jovan Dučić", dok je pokrovitelj bio grad Trebinje.

festival veterana trebinje 2019 (1).JPG