U Japanu je završen dvodnevni samit G20 na kojem su učestvovali lideri najrazvijenijih zemalja svijeta i Evropske unije. Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je samit bio uspješan i da je postignut konsenzus o potrebi promovisanja pravedne, slobodne trgovine bez diskriminacije.

Kina sad.jpg

Lideri 19 zemalja članica G20 obavezali su se na punu implementaciju Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, naglasivši da će pokušati da smanje emisiju štetnih gasova.

Jedina zemlja koja se s tim nije složila je Amerika.

Najveći uspjeh dvodnevnog samita G20 bio je dogovor američkog predsjednika Donalda Trampa i kineskog predsjednika Si Đinpinga o primirju u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga.

Šef Bijele kuće najavio je i da će američke kompanije nastaviti da sarađuju sa kineskim tehnološkim gigantom "Huavejom", ali da će se pitanje prodaje proizvoda te firme rješavati na kraju pregovora.

S druge strane, Si Đinping je izrazio nadu da će Amerika pravedno tretirati kineske kompanije.

- Imali smo sjajan sastanak. Nastavićemo sa pregovorima i obećavam da, barem zasad, nećemo podizati carine Kini. Radićemo sa Kinom tamo gdje smo stali da vidimo da li možemo da postignemo dogovor. Kina će se konsultovati s nama i počeće da troši novac, čak i tokom pregovora sa našim poljoprivrednicima - rekao je Donald Tramp, predsjednik SAD-a.

Šinzo Abe, premijer Japana istakao je da je rekao da je važno da prva i druga svjetska ekonomija izgrade stabilne ekonomske veze kroz konstruktivan dijalog.

Veliku pažnju privukao je i sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ruski lider je izjavio da je sastanak sa šefom Bijele kuće bio veoma poslovan i pragmatičan, a otkrio je i o čemu su, između ostalog, razgovarali.

- Američki predsjednik je temu ukrajinskih mornara učinio jednom od prioriteta u našoj komunikaciji na samitu G20. Objasnili smo šta se dešava sa mornarima. Još uvijek nema rješenja, sada sud vodi taj slučaj. Što se tiče sporazuma Novi START, povjerili smo gospodinu Lavrovu i gospodinu Pompeu da počnu konsultacijama o toj temi. Ne znam da li će te konsultacije dovesti do produženja ovog ugovora, prerano je da govorimo o tome - naveo je Putin.

Na marginama samita G20 bilo je riječi i o situaciji na Korejskom poluostrvu. Putin je na sastanku sa južnokorejskim kolegom Mun Dže Inom govorio o nedavnom susretu sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom.

Kako prenose južnokorejski mediji, dvojica predsjednika su saglasna da je veoma važno da Sjeverna Koreja i Amerika nastave pregovore. Sudeći prema Trampovim riječima, do njihovog susreta bi uskoro moglo i da dođe jer on već sutra odlazi u demilitarizovanu zonu na granici dvije Koreje.

- Koliko sam shvatio, možda ćemo se sastati sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom. Razgovarali smo sa ljudima, Kim je bio veoma predusretljiv. Vidjećemo, pošto sutra odlazimo u demilitarizovanu zonu. Dok sam tamo, rukovaću se s njim i slagaćemo se - kazao je Tramp.

Sjeverna Koreja odgovorila je na Trampovu ponudu nazvavši je veoma interesantnim prijedlogom.

Prva zamjenica šefa sjevernokorejske diplomatije izjavila je da bi takav sastanak, ako se desi, bio još jedna značajna prilika u daljem produbljivanju ličnih odnosa dvojice lidera i napretku bilateralnih odnosa.