Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je Srni da je gradska vlast realizovala 60 odsto projekata obećanih u predizbornoj kampanji 2016. godine.

mirko-curic-1.jpg

Ćurić je naveo da je Gradska uprava Trebinja, nepune tri godine nakon izbora, realizovala više od 30 socijalnih programa koji služe kao podrška porodici, te istakao da je u ovom periodu više od 60 infrastrukturnih projekata urađeno ili je realizacija u toku. 

On je rekao da je u prethodnom periodu Gradska uprava sačinila srednjoročni plan kapitalnih investicija na šest godina, čija je procijenjena vrijednost oko 130 miliona KM. 

Govoreći o predizbornim obećanjima realizovanim tokom ovog mandata, Ćurić je naveo da je rekonstruisan gradski park, u koji je uloženo milion KM. 

sadnice park (1).jpg

On je objasnio da je urađeno ozemljavanje površina, uveden moderan sistem navodnjavanja koji je digitalizovan, što povećava efikasnost i uštede, te dodao da je u sve to uključen i video-nadzor, čime je izgled gradskog parka upotpunjen. 

Osim toga, Ćurić navodi da je rekonstruisana glavna ulica, a zamijenjena je i javna rasvjeta. 

glavna-ulica-trebinje.jpg

Kao vrlo važne projekte koji su realizovani, Ćurić je istakao osnivanje Agrarnog fonda i "Hercegovačke kuće", u kojoj se radi na proširenju ponude jer je potražnja za hercegovačkim proizvodima velika. 

hercegovacka-kuca-trebinje-prodaja-7.jpg

On je naglasio da je sredstvima Vlada Republike Srpske u Puteva RS realizovan i projekat izgradnje obilaznice oko grada Trebinja, koja je sada promijenila svrhu i postala dionica između naselja od Gučine do Mokrih dolova. 

istocna obilaznica trebinje (6).jpg

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima čija je realizacija u toku, Ćurić je kao veoma značajne istakao uređenje Starog grada i izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog. 

On je rekao da su ti projekti planirani u kampanji, ali da iziskuju mnogo novca.

Ćurić napominje da su se u međuvremenu pojavili donatori, prije svega vlade Srbije i Srpske, zahvaljujući kojima se i krenulo u realizaciju ova dva značajna infrastrukturna projekta za Trebinje, a izgrađen je vrtić "Srbija".

otvaranje vrtica srbija trebinje (2).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je za Srnu da je projekat rekonstrukcije Starog grada vrijedan dva miliona evra, te da je u toku izbor najboljeg ponuđača za izradu projektne dokumentacije.

"Kada je riječ o duhovnom centru u Mrkonjićima nedavno je potpisan ugovor sa izvođačem. Uskoro se kreće u realizaciju tog projekta, za koji je Vlada Srbije donirala 800.000 KM. Prema projektnoj dokumentaciji, procijenjena vrijednost projekta bila je 3.200.000 KM. Međutim, kada su došle ponude, pojavila su se odstupanja i sada je procijenjeno da će za taj projekat biti potrebno oko 4,5 do pet miliona KM", naveo je Ćurić. 

stari grad trebinje (4).JPG

Prema njegovim riječima, za projekat izgradnje velike gradske obilaznice vrijedan oko 30 miliona KM, a o kojem se govorilo u predizbornoj kampanji, očekuje se da u toku godine bude izabran izvođač i da počne izgradnja. 

Ćurić je rekao da je preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" preuzelo obavezu izgradnje mosta preko rijeke Trebišnjice na trasi ove velike gradske obilaznice. 

Gradonačelnik Trebinja istakao je da je u kampanji obećano da će se raditi na sistemu za navodnjavanje poljoprivrednih površina na području Trebinja, te naglasio da je grad u prethodnoj godini u ovaj projekat uložio oko šest miliona KM, u saradnji sa resornim ministarstvom. 

sistem za navodnjavanje trebinje (3).jpg

"Ove godine smo potpisali aneks ugovora i nastavak od 4.800.000 KM, tako da će u narednom periodu, kada bude završen ovaj ugovor, grad Trebinje imati 80 odsto pokrivenih obradivih površina sistemom za navodnjavanje", naveo je Ćurić. 

On je dodao da su, kao što je i obećano, poljoprivrednim proizvođačima na korištenje ustupljene četiri hladnjače za skladištenje proizvoda. 

Izgrađen je i  novi vatrogasni dom.

vatrogasni dom trebinje.jpg

Govoreći o projektu izgradnje gradske tržnice, o kojem je, takođe, govoreno u kampanji, Ćurić je istakao da je nedavno potpisan ugovor sa izvođačem, te da se uskoro može očekivati početak radova. 

gradska-trznica-trebinje-3-1.jpg

On je objasnio da je kod ovog projekta problematično bilo to što se na objavljene pozive niko od izvođača nije javljao, budući da građevinari nisu mogli da odgovore na rokove koje je grad propisao za izgradnju tržnice. 

Kada je riječ o realizaciji obećanih socijalnih i programa zapošljavanja i samozapošljavanja, Ćurić navodi da je u prethodnom periodu, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, zaposleno više od 550 ljudi. 

"Grad Trebinje je raspisao poziv i ponudio svim visokoobrazovanim da se izjasne da li žele da odrade pripravnički staž kod privatnih poslodavaca uz nadoknadu u realnom sektoru ili volonterski u javnom sektoru kako bi dobili šansu da polažu stručni ispit", naveo je Ćurić. 

On je podsjetio da je lokalna vlast imala i programe zapošljavanja djece poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, a podrška je data i ljudima koji su odlučili da pokrenu vlastiti biznis. 

stipendiranje grad 2019 (5).jpg

Ćurić je naglasio da je lokalna vlast realizovala i druge programe podrške mladima, među kojima je izdvojio stipendiranje studenata, stipendiranje deficitarnih zanimanja, te podršku odlaska na ekskurzije uspješnih studenata. 

"Najavljivali smo izgradnju zgrade za mlade bračne parove, čija realizacija je u toku. Ugovor je potpisan, a izbor tih parova je u proceduri", rekao je Ćurić. 

Gradonačelnik Trebinja je napomenuo da je Gradska uprava u proteklom periodu podržala sport u ovom gradu tako što je formiranjem sportskog društva "Leotar" omogućeno besplatno bavljenje sportom djeci koja ne mogu sama da plaćaju treninge. 

Ćurić je istakao da su znatna sredstva uložena u izgradnju atletskog stadiona u Trebinju. 

stadion police.jpg