Najljepše sportske priče, „biseri“ koji gotovo da prođu neopaženo, obično su najbolja poenta sporta.

milic butulija.jpgFoto: Espreso.rs

Poprilično daleko od očiju javnosti, Nikolina Milić je ovih dana, nakon duge administrativne „borbe“ konačno obukla dres ženske košarkaške reprezentacije Srbije. I tamo pokazuje da je riječ o vanserijskoj djevojci, talentu koji se rijetko rađa, igračici za koju se specijalizovani košarkaški novinari sa pravom pitaju „pa gdje vam je do sada ta Nikolina“.

A Nina je bila tu, pred očima košarkaških trenera, ali je djevojka koja nije imala „kumovske“, „trenerske“, „menadžerske“ i druge veze nego je „suvim“ kvalitetom i prirodnim talentom tražila mjesto pod suncem.

Nakon "Trebinja 03", koga je napustila davne 2009. godine, igrala je najprije za banjalučki "Borac", zatim za "Radnički" iz Kragujevca, te italijanske klubove "Gesam Gas Luka" i "Kaljari", a nakon toga i belgijski "Kastors brein" i italijanski "Broni".

Njen novi klub je španska "Gernika", član elitnog društva.

Kada je potpisnik ovih redova upitao o planovima Srbije, lakonski je odgovorila “trudićemo se da ne razočaramo“. A u prevodu „ginuće“ za svaku loptu, baš kao onda kada je počinjala karijeru u redovima trebinjskih „malenih“.

Ljubitelji sporta, ženske košarke, sa sjetom pomišljaju i pitaju se „eh šta bi bilo".

Šta bi bilo da pleja igra BH reprezentativka Miljana Džombeta, „dvojku“ briljantna BH reprezentativka Tamara Kapor koja je nedavno potpisala ugovor za španski „Ferol“, „trojka“ bi bila supertalentovana Milina Mišeljić inače košarkašica beogradske „Crvene zvezde“, a centra Saška Begenišić, jedan od najboljih centara na ovim prostorima, prekaljena internacionalka.

Eh kad bi se tome dodalo i da su korijeni Dajane Butulije, reprezentativke Srbije iz Moska, a da je njena koleginica iz selekcije Ana Dabović nekada igrala u šampionskoj generaciji „Trebinja 03“...., a da se u ženskoj BH košarci već sa velikom pažnjom priča o Kešeljevićevoj, Milanovićevoj.... i mnogim drugima.

dabovic.jpgFoto: Blic.rs

Kad bi one sastavilo sve zajedno, ženska košarkaška Evroliga igrala bi se pod svodovima Sportske dvorane „Miloš Mrdić“, a o Trebinju bi se pisalo nadaleko i naširoko.

Ali djeca nam odlaze sa kartom u jednom pravcu. Nažalost.

Inače, ženska košarkaška selekcija Srbije pobijedila je sinoć Rusiju rezultatom 77:63 i tako zabilježila drugi trijumf u isto toliko mečeva na šampionatu Evrope.

Srpske košarkašice do pobjede su vodile izvrsna Dabović sa 16 i Butulija sa 15 poena, a pratila ih je Milić sa 14 koševa.