U bašti hotela "Platani" večeras je svečano otvoren Šesti međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice" u organizaciji Ansambla nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić".

vece folklora pored trebisnjice 2019 (4).jpg

Otvarajući ovaj festival, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević istakao je da "anijevci" predstavlja primjer entuzijazma kojim uspijevaju da omladinu vaspitaju u duhu tradicije, pjesme i igre našeg naroda.

"Ovaj festival okuplja sve one koji se bave folklorom, njeguju običaje i čuvaju tradiciju i kulturni identitet, čime je, kroz protekli period, postao jedan od najznačajnijih vidova prezentacije kulturnog stvaralaštva", istakao je Milošević.

vece folklora pored trebisnjice 2019 (2).jpg

Na licu umjetničkog rukovodioca ANI "Jovan Dučić" Nebojše Ratkovića osmijeh, jer se u gradu podno Leotara skupili folkloraši iz Republike Srpske, Srbije i Mađarske.

On je istakao da je prve večeri folklora nastupilo 11 ansambala, dok će sutra veče nastupiti njih 14 sa ukupno više od 900 igrača.

"Želimo da pokažemo ono što mi znamo, da prikažemo našu tradiciju i običaje, ali i da vidimo šta to druga društva imaju da predstave", naveo je Ratković.

Član Kulturno-umjetničkog društva "Studenica" iz Ušća pored Kraljeva Uroš Rončević rekao je da je po prvi put u Trebinju i da je oduševljen dočekom domaćina, ali i ljepotom Trebinja.

"Očekujemo da će smotra folklora proći u najlepšem svetlu. Predstavićemo se sa igrama iz nišavskog područja sa koreografijama 'Igre iz ponišavlja' i 'Igre sa rudna'. I jedan i druga su veoma brze i temperamentne", kazao je Rončević.

vece folklora pored trebisnjice 2019 (3).jpg

Iz Subotice sa KUD-om "Mladost" došla je Mila Milenković, koja kaže da su se predstavili sa bunjevačkim igrama, dok će sutra pred trebinjskom publikom igrati štokačke igre.

"To su mirne igre, gde se akcenat daje na nošnju, gdje žene imaju velike suknje, a momci pokušavaju da privuku našu pažnju", rekla je Milenkovićeva.

Na smotri učestvuje više od 20 folklornih ansambla, izvođačkih grupa i solista.

Sutra u 20.00 časova pod platanima će biti nastavljen festival, a dodijeliće se zlatna, srebrna i bronzana statua Dučića.

Organizator festivala je ANI "Jovan Dučić", a pokrovitelj grad Trebinje.

 

vece folklora pored trebisnjice 2019 (1).jpg