U depadansu Muzeja Hercegovine, u Zadužbini Dubravke Kujačić u Ušću, u okviru obilježavanja Vidovdanskih svečanosti, otvorena je godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine (ULUIH) "Milorad Ćorović".

izlozba zaduzbina dubravka kujacic (3).JPG

Na izložbi je predstavljeno 13 umjetnika sa dvije do tri slike. Tehnike su raznovrsne i svaki umjetnik je po svom izboru radio tako da su izloženi radovi rađeni u kombinovanoj tehnici, ulju na platnu, akvarel.

Otvarajući izložbu, predsjednik trebinjske Skupštine Dragoslav Banjak istakao je da se ova zadužbina nalazi na predivnom mjestu, da odiše mirnoćom gdje se čuje lijepa muzika i riječ pjesnika.

"Građevinski radovi na izgradnji amfiteatra će početi u najskorije vrijeme i nadam se da će ovaj projekat biti završen bar u početnoj fazi do slijedeće godine", kazao je Banjak.

izlozba zaduzbina dubravka kujacic (4).JPG

Prema riječima predsjednika ULUIH-a "Milorad Ćorović" Nine Lojović Milinić predstavljene su najnovije slike članova Udruženja.

"Rijetko radimo tematske izložbe, a ove slike pokazuje šta je kod umjetnika bilo najprioritetnije u stvaralačkom radu", rekla je Lojović.

Dubravka Kujačić istakla je da je ovo jubilej Zadužbine jer ona već 15 godina funkcioniše.

U toku ovih godina u njoj su održane etnološke, istorijske, etnografske izložbe, sa različitim dešavanjima iz kulturnog života večeri poezije, folklora i svega onoga što se oslanja na našu tradiciju.

"Već dosta godina postoji ideja da se rad Zadužbine proširi na čitavu godinu koliko je to moguće i da ovom kraju i Trebinju ponudi šire mogućnosti da se čuva i njeguje narodna tradicija i stvaralaštvo", istakla je Kujačićeva.

Na otvaranju izložbe svoje stihove govorili su Olgica Cice i Dobroslav Ćuk, a u muzičkom djelu na harmonici je svirao Stefan Škorić, a na violončelu MIlana Gojković.

izlozba zaduzbina dubravka kujacic (2).JPG

Vidovdanske svečanosti u Zadužbini Dubravke Kujačić organizuje Muzej Hercegovine u Trebinju pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, a u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.