Kod spomen kosturnice u selu Klobuk kod Trebinja služen je pomen za 166 poginulih pripadnika dva crnogorska i jednog hercegovačkog bataljona koji su se u ovom mjestu suprotstavili daleko moćnijoj austrougarskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu.

klobuk 2.jpg

Ta bitka bila je svojevrsna "brana" austrogarskoj vojsci da sa zapadne strane krene na istok i presječe povlačenje srpske vojske preko Albanije do Grčke.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao da ono što su postavili kao temelj naši preci, a to je jedinstvo, sabornost, zajednički nastup i rad može da bude putokaz i treba da bude pravac kojim treba da radimo i djelujemo u narednim godinama.

„Sve je teško i ništa nije lako, ali ono što su nam stari pokazali, taj put jedinstva i sabornosti, je pravi putokaz za sve generacije“, rekao je Ćurić.

On je podsjetio da je grad Trebinje prošle godine, u čast 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, finansirao rekonstrukciju spomen kapele na Klobuku.

Nakon pomena, održan je čas istorije.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su guslari i pjesnici iz Hercegovine i Crne Gore.

Organizatori ovogodišnjeg časa istorije bili su Udruženje dobrovoljaca, ratnika oslobodilačkih ratova i njihovih potomaka i poštovalaca „Klobuk“ kao i Crkvena opština Grahovo i Udruženje Grahovljana Stara Hercegovina, a pokrovitelj je Grad Trebinje.

klobuk 1.jpg