Svetom liturgijom koju su služili sveštenici Miloš Lovrić i Dragiša Tomić u hramu Svetog Aranđela i pomenom u spomen kapeli u selu Veličani u Popovom polju, obilježeno je 78 godina od pogroma popovski i bobanskih Srba koji su napravile ustaše 1941. godine.

velicani  (3).JPG

Sedmica "Stradanja popovskih Srba" počela je paljenjenjem svijeća na jami Jagodnjača u Ržanom dolu i trajala je cijelu ovu sedmicu.

Prve žrtve bačene su 23. juna i tu je "čišćena" desna strana rijeke Trebišnjice od Mrkonjića do Strujića, a 24. i 25. juna pobijena je lijeva strana Popovog polja i Bobana.

Bacanje u jamu trajalo je sve do 1. jula, a 29. i 30. juna bačeni su u jamu Srbi iz stolačkog kraja.

Predsjednik Udruženja "Ržani Do, Veličani, Popovo polje" Maksim Mrakić  istakao da je su imenom i prezimenom iz jame Jagodnjača izvađene 223 žrtve u rasponu od 20 do preko 80 godina.

"Moj djed je bačen u Jagodnjaču, a iz Zavale odakle sam ja 32 žrtve su bačene u jamu. Njihova jedina krivica je bila što su bili Srbi. Mi, njihovi potomci, moramo ih se sjećati jer dok se mi sjećamo njih-neće biti zaboravljeni", istakao je Mrakić.

velicani  (1).JPG

U jamu Jagodnjaču bačene su tri generacije porodice Ćuk, kaže Manojlo Ćuk koji po svom stricu koji je bačen u Jagodnjaču dobio ime.

"U jamu su bačeni stric Manojlo koji je imao 15 godina, njegov otac Jovo koji je imao 40 godina i moj pradjed Mijo koji je imao 70 godina. Zamislite to su tri generacije i moj otac nije imao muškog pretka", rekao je Ćuk.

Svake godine porodice stradalnika  obilježavaju  dan stradanja na Vidovdan, kako je i danas  bilo  u prisustvu velikog braja članova porodica stradalih i vjernog naroda Popovog polja.

velicani  (2).JPG