Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, te napominje da crnogorska crkva nikad nije bila autokefalna.

Vaseljenski patrijarh vartolomej.jpg

"Takozvana pravoslavna crkva crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada pravoslavnoj crkvi. Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije", navodi se u pismu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koje je upućeno predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. 

Iz Vaseljenske patrijaršije izražavaju čuđenje zbog saznanja da je Đukanović podržao stvaranje crnogorske pravoslavne crkve i da je crnogorska Vlada usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. 

"Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Srpske pravoslavne crkve", navodi se u pismu. 

Vaseljenski patrijarh je izrazio uvjerenje da će Đukanović razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom Dedeića, te da će se distancirati od njega, radi dobra i jedinstva naroda u Crnoj Gori. 

Iz Vaseljenske patrijaršije podsjećaju da su o ovom pisali Đukanoviću i 2000. godine. 

"Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu", navodi se u pismu. 

Vaseljenski patrijarh ističe da ovo pismo ne predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore već želju majke Crkve konstantinopoljske da pomogne tamošnjem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima.