Advokati iz Trebinja danas su na pola sata obustavili svoj rad i okupili se ispred Osnovnog suda u našem gradu gdje su dali podršku kolegama iz Brčko Distrikta, koji štrajkuju zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti.

advokati trebinje-min.jpg

Predsjednik zbora Trebinje Advokatske komore Srpske Jugo Milanović rekao je da ovom obustavom žele da daju podršku advokatima u Brčkom, gdje je u toku pokušaj ograničenja ove profesije kao slobodne i nezavisne.

"Pokušavaju ograničiti djelatnost na način da se pokušava sprovoditi fiskalizacija i sprovođenje ove djelatnosti pod ograničenje poreskih organa i mogućnosti da se donese odluka o zabrani obavljanja djelatnosti u određenom roku", pojasnio je Milanović.

On je istakao da se uvođenjem fiskalizacije u advokatsku djelatnost remete tajne između advokata i klijenata, te da se ruši načelo povjerljivosti.

U Republici Srpskoj, napomenuo je Milanović, advokatura je shvaćena kao samostalna i nezavisna služba i djelatnost u cilju pružanja pravne pomoći.

Podrška advokatima iz Brčkog trajaće dok se ne promijene propisi kojim se ograničava advokatska djelatnost.

Polučasovna obustava rada sprovodi se na osnovu odluke Skupštine advokatske komore Republike Srpske

Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta, koji je usvojen 8. juna 2016. godine, advokatska djelatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalne kase.

Međutim, Skupština Brčko Distrikta je bez najave, 17. oktobra 2018, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojim je propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti.

Zbog ovakve odluke, na sjednici održanoj 13. aprila 2019. godine, advokati Brčko Distrikta donijeli su odluku o obustavi rada pred sudovima i organima uprave dok ne dođe do njenog poništenja.